avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Separatia de bunuri in timpul casatoriei - Mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Separatia de bunuri in timpul casatoriei - Mostenitori

Bună ziua. Am citit mai multe răspunsuri legate de acest subiect, dar tot nu m-am lămurit deplin. Eu și soțul deținem acum la comun un apartament. El are un copil din altă căsătorie, iar noi împreună avem un copil. Dorim să încheiem o convenție matrimonială cu separație de bunuri, pentru ca apartamentul să devină bunul meu propriu. Se poate face acest lucru? Dacă da, în cazul decesului soțului, acest apartament, devenit de-acum bunul meu propriu, va mai intra la moștenire? Poate acel copil din prima căsătorie ataca în vreun fel convenția prin care am separat bunurile în timpul căsătoriei? Dizolvarea regimului separației de bunuri, după deces, nu presupune ca bunurile să redevină comune, nu?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:39, 16 Ianuarie 2024
conventia matrimoniala nu are legatura cu mostenire. Bunul poate deveni bunul dvs propriu, dara asta nu il exclude pe sot de la mostenire, va mosteni 1/4 in caz ca decedati inaintea lui.
Daca decedeaza el primul, copilul lui nu are ce mosteni.
Mai nasol pt el e daca veti divorta ca e lefter..
nu e necesar sa schimbati regimul, puteti face partaj.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
Multumesc mult pentru răspuns. Nu e cazul de divort, ca suntem de o viata impreuna. Da, stim ca el poate mosteni parte din bunurile mele proprii, DACA accepta mostenirea. In ce priveste partajul de care amintiti, am avea nevoie de mai multe detalii, sfaturi. Am putea beneficia de o consultanta de la dvs?
Pt partaj, la notar mergeti, acolo va si îndruma.
Da, stim ca el poate mosteni parte din bunurile mele proprii, DACA accepta mostenirea.

ehe... ghici cine vine la mostenire daca nu o accepta? fix ambii lui copii.
Ca idee, nu semnati , nu hotarati cand e vb de chestii serioase pana nu va consultati cu un avocat, el "vede" si altfel si in viitor.

in orice caz, schimbarea regimului nu va ajuta decat pt eventule lucruri pe care le mai agonisiti, cand se schimba regimul, se lichideaza actualul, practic ramane cu el bun comun, ca sa fie propriu, tot partaj se face, unde teoretic, unul ramane cu casa si celalalt plateste sulta care sulta ar trebui sa fie bani proprii.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
Convenția matrimoniala produce efecte numai pentru viitor.
Ce veți cumpăra separat, de la convenție în colo, va fi bunul propriu al fiecăruia.
De asemenea, convențiile matrimoniale nu modifica regulile privind moștenirea. Cotele sunt aceleași.

În privința bunurilor pe care deja le aveți, puteți încheia un partaj în timpul căsătoriei. Nu trebuie sa fiți divorțați
Soțul va lăsa imobilul, și dvs ii achitați o sultă, iar bunul va deveni propriu al dvs.
Dar, din nou, dacă decedati prima, va moșteni 1/4.
O alta varianta ar fi sa ii faceți acte din timpul vieții, copilului dvs.
O donație cu clauza de uzufruct viager pentru dvs și eventual pentru soț.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.am ajuns cu sotul meu la un consens.dorim sa facem ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Am ajuns cu sotul meu la un consens.Dorim sa facem separare de bunuri ,fara sa divortam,el cedandu mi partea lui din proprietate…Se poate realiza ... (vezi toată discuția)
Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie? eneelena eneelena ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la ... (vezi toată discuția)
Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)