avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie?

ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la mostenire dupa decesul acestuia ,sotii neavand copii. Intrebare: se poate face un act vanzare cumparare ? sau ce solutie exista astfel incat sa nu fie atacabila in instanta dupa decesul sotului. Multumesc,Astept raspuns pe adresa: elenaene53@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: eneelena , utilizator 14:37, 11 Noiembrie 2015
orice act incercati sa faceti, copilul din prima casatorie, va ramane mostenitorul rezervatar al sotului - tatal sau si acesta este posibil sa atace dupa deces, orice act intocmit.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( ati deschis deja 5 ), pentru ca o astfel de practica incalca pct.3.3 din Regulament.
In situatia in care aveti nelamuriri/intrebari suplimentare legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
De asemenea, am rugamintea sa nu mai folositi literele majuscule la editarea mesajelor, pentru ca si in acest caz incalcati pct.1.2 din Regulament.
Multumesc pentru intelegere.
eneelena a scris:

Daca se face conventie matrimoniala intre doi soti care sant coopropietari pe un apartament in care sotul face un act vanzare -cumparare sotiei si se face partaj si lichidare= conventie de separati e, astfel sotia devenind propietara a apartamentului , copilui din prima casatorie a sotului are dreptul la acest apartament dupa decesul sotului ,daca acesta da in judecata acest act numit conventie matrimoniala?

cazacuioana a scris:

Vanzarea intre soti este interzisa . Conventia matrimoniala se poate face si va stabili bunurile fiecarui sot . Descendentii sotului pot solicita anularea conventiei daca ea este facuta in vederea sustragerii bunurilor din masa succesorala.

eneelena a scris:

Santem coopropietarii unui apartament. sotul are un copil din prima casatorie, iar eu am o sora. avem peste 60 ani si dorim sa ne protejam unul pe celalalt astfel incat atat copilul sotului cat si sora mea sa nu ne poarte prin tribunal la batranete in cazul in care decedeaza unul dintre noi. Ce acte trebuie sa facem in acest sens?
Este valabila conventia matrimoniala?
Noi ne-am gandit si la un eventual divort astfel incat eu sa devin proprietara apartamentului ptr. a nu putea mosteni copilul lui ,iar eu sa fac testament sotului in cazul in care eu decedez ca sora sa nu poata sa vina la mostenire.
Ce solutie ne recomandati ?
Sau poate ne dati o alta solutie favorabila.
Multumesc.

milika01 a scris:

Sunteti liberi sa instrainati contracost sau gratuit CU TERMEN atat nuda proprietate cat si uzufructul.


Faceti un partaj ( dvs luati ap, iar sotului ii dati o sulta pt cota lui), deveniti singur proprietar, apoi ii lasati casa prin testament sotului.
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
solutia este ideala ,dar acest partaj se poate face fiind casatoriti? este vorba de conventie matrimoniala?
Bunurile proprietate comuna pot fi partajate si in timpul casatoriei.( se procedeaza, inital , la lichidarea regimului matrimonial ).

Ulterior, dupa atribuire puteti dispune de dreptul de proprietate dupa cum doriti.


CAPITOLUL VI
Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii comune
Art. 320
Lichidarea regimului matrimonial
În caz de încetare sau de schimbare, regimul matrimonial se lichidează potrivit legii, prin bună învoială sau, în caz de neînţelegere, pe cale judiciară. Hotărârea judecătorească definitivă sau, după caz, înscrisul întocmit în formă autentică notarială constituie act de lichidare.



Actul de lichidare poate sau nu, după caz, să fie urmat de încheierea unei convenţii matrimoniale.


Astfel, dacă soţii au fost căsătoriţi sub regimul comunităţii legale, lichidând acest regim, vor încheia o convenţie matrimonială prin care vor alege un alt regim matrimonial.

Dacă soţii au fost căsătoriţi sub regimul comunităţii convenţionale/sub regimul separaţiei de bunuri, lichidând acest regim, vor fi apoi supuşi, de drept, regimului comunităţii legale, dacă nu înlocuiesc regimul avut anterior cu un altul decât cel al comunităţii legale.


Regimul matrimonial se poate lichida total sau parţial. Până la finalizarea lichidării, comunitatea subzistă atât în privinţa bunurilor, cât şi a obligaţiilor ce nu au fost lichidate (art.355 alin.2).


Actul de lichidare este o etapă obligatorie ce precede efectuarea partajului bunurilor comune.

Nu este obligatoriu ca partajul bunurilor aflate în coproprietate să se efectueze concomitent cu întocmirea actului de lichidare, putându-se realiza şi ulterior.

Potrivit art.358 Cod Civil, soţii pot partaja total sau parţial bunurile comune inclusiv în timpul regimului comunităţii legale/convenţionale fără ca acest regim să înceteze. În această situaţie, soţii nu vor încheia în prealabil un act de lichidare.


Actul de lichidare se întocmeşte numai la încetarea unui regim matrimonial.

Alte discuții în legătură

Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti ContSters341205 ContSters341205 partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se poate cere inaintea divortului? daca da,care este procedura? (vezi toată discuția)
Act de partaj voluntar Lentian Lentian Intre mama si cei doi fii a fost facut un act de partaj voluntar avand ca obiect un imobil constituit din casa de locuit si teren aferent . Copartajantii au ... (vezi toată discuția)