Actul de lichidare poate sau nu, după caz, să fie urmat de încheierea unei convenţii matrimoniale.
Dacă soţii au fost căsătoriţi sub regimul comunităţii convenţionale/sub regimul separaţiei de bunuri, lichidând acest regim, vor fi apoi supuşi, de drept, regimului comunităţii legale, dacă nu înlocuiesc regimul avut anterior cu un altul decât cel al comunităţii legale.
Regimul matrimonial se poate lichida total sau parţial. Până la finalizarea lichidării, comunitatea subzistă atât în privinţa bunurilor, cât şi a obligaţiilor ce nu au fost lichidate (art.355 alin.2).
Dacă soţii omit a declara bunuri/datorii la încheierea actului de lichidare, aceştia vor putea încheia ulterior un supliment al actului de lichidare, incluzând bunurile/datoriile omise. În acest caz, nu vor putea să modifice cota de contribuţie stabilită prin actul de lichidare iniţial.
Actul de lichidare este o etapă obligatorie ce precede efectuarea partajului bunurilor comune.
Nu este obligatoriu ca partajul bunurilor aflate în coproprietate să se efectueze concomitent cu întocmirea actului de lichidare, putându-se realiza şi ulterior.
Potrivit art.358 Cod Civil, soţii pot partaja total sau parţial bunurile comune inclusiv în timpul regimului comunităţii legale/convenţionale fără ca acest regim să înceteze. În această situaţie, soţii nu vor încheia în prealabil un act de lichidare.
Actul de lichidare se întocmeşte numai la încetarea unui regim matrimonial.