avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj intre soti

partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se poate cere inaintea divortului? daca da,care este procedura?
Aceeași ca după divorț, în instanta cereți dacă nu exista înțelegere sau la notar dacă va înțelegeți.
Actul de lichidare poate sau nu, după caz, să fie urmat de încheierea unei convenţii matrimoniale.



Dacă soţii au fost căsătoriţi sub regimul comunităţii convenţionale/sub regimul separaţiei de bunuri, lichidând acest regim, vor fi apoi supuşi, de drept, regimului comunităţii legale, dacă nu înlocuiesc regimul avut anterior cu un altul decât cel al comunităţii legale.


Regimul matrimonial se poate lichida total sau parţial. Până la finalizarea lichidării, comunitatea subzistă atât în privinţa bunurilor, cât şi a obligaţiilor ce nu au fost lichidate (art.355 alin.2).

Dacă soţii omit a declara bunuri/datorii la încheierea actului de lichidare, aceştia vor putea încheia ulterior un supliment al actului de lichidare, incluzând bunurile/datoriile omise. În acest caz, nu vor putea să modifice cota de contribuţie stabilită prin actul de lichidare iniţial.

Actul de lichidare este o etapă obligatorie ce precede efectuarea partajului bunurilor comune.

Nu este obligatoriu ca partajul bunurilor aflate în coproprietate să se efectueze concomitent cu întocmirea actului de lichidare, putându-se realiza şi ulterior.

Potrivit art.358 Cod Civil, soţii pot partaja total sau parţial bunurile comune inclusiv în timpul regimului comunităţii legale/convenţionale fără ca acest regim să înceteze. În această situaţie, soţii nu vor încheia în prealabil un act de lichidare.



Actul de lichidare se întocmeşte numai la încetarea unui regim matrimonial.



Succes.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)
Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie? eneelena eneelena ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! pentru un divort, am o intrebare pt cine ma poate informa cu privire ... nicu_is nicu_is Buna ziua ! Am o intrebare pt cine ma poate informa cu privire la un divort. Avem impreuna un copil minor, apartamentul in care suntem amandoi proprietari. De ... (vezi toată discuția)