avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ! Pentru un divort, am o intrebare pt cine ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ! Pentru un divort, am o intrebare pt cine ma poate informa cu privire ...

Buna ziua ! Am o intrebare pt cine ma poate informa cu privire la un divort. Avem impreuna un copil minor, apartamentul in care suntem amandoi proprietari. De cand suntem casatoriti, toate cheltuielile ce tin de plata apartamentului, inclusiv intretinere, utilitati si cele necesare familiei, intretinere le-am suportat singur. Acum sotia vrea divort la notar si tot imi spune ca nu are nici o pretentie la partea ei din partaj. Acum intreb, se poate face tot la acelasi notar inaintede desfacerea casatoriei, un act prin care ea renunta la partea ei ? Mentionez ca dupa divort intentioneaza sa-si caute gazda unde sa ia si copilul cu ea.
Se poate face si partajul odata cu divortul la notar. Daca va intelegeti asa cum ati spus, nu e nici o problema.
Se poate face un act, iar acela se numește "partaj". Trebuie sa pregătiți toate documentele, respectiv: actul de proprietate, documentația cadastrala, certificat de atestare fiscala de la Primarie si adeverințe de la furnizorii de utilități ca nu aveți datorii.
De la data depunerii cererii de divorț, se stabilește un termen de reflexie de 30 de zile calendaristice.
Dacă la divorț, soția revine la numele anterior, după cele 30 de zile veți fi divorțați, iar ea trebuie sa își schimbe buletinul.
Deci, nu se poate în aceeași zi.
Buna ziua,

Partajul poate fi facut si in timpul casatoriei, insa, in prealabil, va fi perfectat un act de lichidare al regimului matrimonial.

Lichidarea se efectuează prin act de lichidare încheiat în formă autentică sau, în caz de neînţelegere, prin hotărâre judecătorească.
Regimul matrimonial se poate lichida total sau parţial.
Până la finalizarea lichidării, comunitatea subzistă atât în privinţa bunurilor, cât şi a obligaţiilor ce nu au fost lichidate (art.355 alin.2).
Dacă foştii soţi omit a declara bunuri/datorii la încheierea actului de lichidare, aceştia vor putea încheia ulterior un supliment al actului de lichidare, incluzând bunurile/datoriile omise.

În acest caz, nu vor putea să modifice cota de contribuţie stabilită prin actul de lichidare iniţial.


În actul de lichidare a comunităţii, prima operaţiune va fi aceea de a se determina cota parte care îi revine fiecărui soţ/fost soţ pe baza contribuţiilor sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor.

Apoi se va proceda la partajul bunurilor şi la regularizarea datoriilor.
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2023
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj intre soti ContSters341205 ContSters341205 partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se poate cere inaintea divortului? daca da,care este procedura? (vezi toată discuția)
Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri in caz de divort Corina C. Corina C. Doresc sa stiu daca se poate ca unul dintre soti sa dea o declaratie la notar cum ca in caz de divort renunta la impartirea bunurilor din timpul casniciei, cum ... (vezi toată discuția)