avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de partaj voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de partaj voluntar

Intre mama si cei doi fii a fost facut un act de partaj voluntar avand ca obiect un imobil constituit din casa de locuit si teren aferent . Copartajantii au hotarat sa lichideze starea de indiviziune astfel: unui fiu ii revine teren in suprafata de 920 mp, iar celuilalt suprafata de teren de 920 mp. si nuda proprietate asupra constructiilor situate pe teren( casa de locuit).Mama primeste dreptul de uzufruct viager asupra constructiilor.Partajul a fost facut fara plata vreunei sulte, dar si-au luat obligatia intretinerii pe tot restul vietii .
Intrebarea mea este: dupa decesul mamei care sunt proprietarii? Sotiile celor doi fii au drepturi asupra proprietatilor?
Mentionez ca unul din fii a adus imbunatatiri casei( incalzire centrala, canalizare, a dublat suprafata construita,)cu banii familiei, inainte de acest act de partaj si dupa acest act. Ce drepturi are sotia in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Lentian , utilizator 12:48, 29 Aprilie 2013
Un drept de creanta.
Bunurile vor fi proprii ale fiilor, sotia are un drept de creanta daca va dovedi ca a contribuit la impunatatirea bunurilor.
Bunurile pot fi comune daca vor adopta un alt regim matrimonial si vor incheia o conventie privind acel imobil.
Ce regim trebuie sa adopte si ce fel de conventie pentru ca sotia sa aiba drepturi asupra imobilului?
Multumesc.
Doar cu acordul sotului, desigur, vor lichida actualul regim si vor adopta regimul comunitatii conventionale prin care sotul aduce in comunitatea de bunuri, bunurile care va intereseaza.
Art. 367. Obiectul conventiei matrimoniale. In cazul in care se adopta comunitatea conventionala, conventia matrimoniala se poate referi la unul sau mai multe dintre urmatoarele aspecte:
a) includerea in comunitate, in tot sau in parte, a bunurilor dobandite sau a datoriilor proprii nascute inainte ori dupa incheierea casatoriei, cu exceptia bunurilor prevazute la art. 340 lit. b) si c);

Actele se intocmesc la notar, acolo va interesati si despre procedura si acte necesare, costuri.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prenupțial / bunurile de dinainte de căsătorie Hapciu1 Hapciu1 Buna ziua. Bunurile obtinute inainte de casatorie, vor deveni bun comun dupa casatorie? Exista vreo lege care stipuleaza aceste lucruri? Multumesc (vezi toată discuția)
Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)
Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe casuta ca si proprietate comuna (sa figuram proprietari comuni pe casa)? si care e procedura, costurile? eumariana eumariana Buna ziua! Situatia e urmatoarea: - inainte de casatorie sotul a primit gratuit un teren printr-un proiect de la primarie (ude conditia era: sa ridice casa in ... (vezi toată discuția)