avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj in urma decesului unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj in urma decesului unui parinte

Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor.
Daca unul dintre copii primeste un imobil prin partaj, si acesta este casatorit, in ce masura beneficiaza/nu sotul acestuia de bunul imobiliar primit de catre partener.
Cel mai recent răspuns: tudorica70 , utilizator 10:46, 18 Iulie 2011
Bunul dobandit prin mostenire de catre unul dintre soti, este bunul propriu al acestuia, iar in cazul unui divort urmat de partaj. nu poate face obiectul partajului de bunuri comune.
e bun propriu al celui ce l-a mostenit
Sa inteleg ca in contractele pre-nuptiale (imi cer scuze daca nu am scris corect) aceste bunuri nu intra in discutie?
As vrea sa reformulez putin.
Imi pun intrebarea: de ce se mai incheie aceste contracte pre-nuptiale daca cu ce se intra intr-un parteneriat este clar si ce se dobandeste de la predecesori, iar este clar.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
tudorica70, utilizator
pai care prenuptial, daca sunt casatoriti deja ?
cititi si discutia asta, poate va ajuta
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
gi-jane2, moderator
Conventia matrimoniala nu este reglementata de legislatia actuala.
Asemenea conventii vor putea fi incheiate doar dupa intrarea in vigoare a noului cod civil, la data de 1.10.2011.
Conform dispozitiilor noului cod civil, capitolul VI, intitulat drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor :
Viitorii soţi pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională.
Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.
Regimul comunităţii convenţionale se aplică atunci când se derogă, prin convenţie matrimonială, de la dispoziţiile privind regimul comunităţii legale.
În cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
- includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei;
- restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei;
- obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare;
- includerea clauzei de preciput;
- modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator

Alte discuții în legătură

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Conventie sau comunitate legala albinnuta albinnuta Buna ziua!!! Am o garsoniera dobandita inaintea casatoriei. Ce trb sa fac...as vrea ca, daca la un posibil divorț el sa nu aibă parte...credeți ca se ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)