avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Regimul matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Regimul matrimonial

va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul separatiei de bunuri poate fi aplicat retroactiv?CONFORM ACELUI CONTRACT PRENUPTIAL?
Pot incheia o conventie matrimoniala inscrisa in regimul notarial matrimonial pentru bunurile imobile care sa-si produca efectele de la data cand a fost incheiat acel contract prenuptial dar care nu avea cadru legal?
Stiti ca in contractele de vanzare cumparare notarul scrie ,,X" casatorit cu Y si atunci bunul era amandurora, chiar daca fizic nu era asa
Nu, regimul matrimonial, respectiv o conventie, isi produce efectele de la data semnarii, nu retroactiv.
Trebuia sa va fi gandit inainte si sa fi gasit solutii atunci, fie stipulati in act ca se cumpara cu bani proprii sau altele.
Adoptati acum un alt regim, cel al separatiei de bunuri, se va lichida regimul actual , asta insemnand si partaj pe acel bun. La partaj, un sot poate recunoaste contributie mult mai mare a celuilalt sot
Daca nu a fost incheiata prin inscris autentic, conventia este nula absolut, astfel ca nu produce nici un fel de efect.
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.

Insa conform Codului civil aplicabil, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc. Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor

Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei. Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.

Art. 362. Bunurile proprietate comuna pe cote-parti. (1) Bunurile dobandite impreuna de soti apartin acestora in proprietate comuna pe cote-parti, in conditiile legii.
(2) Dovada coproprietatii se face in conditiile art. 361, care se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala marya_mara59 marya_mara59 urmeaza sa ma casatoresc, eu am un aparatment proprietate personala,este renovat, mobilat si am un salariu mai mare decat al viitoarei sotii. Doresc sa fac o ... (vezi toată discuția)