avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala

urmeaza sa ma casatoresc,
eu am un aparatment proprietate personala,este renovat, mobilat si am un salariu mai mare decat al viitoarei sotii. Doresc sa fac o conventie matrimoniala cu separare de bunuri, iar bunurile cumparate dupa casatorie sa fie in propritate comuna pe cota parti. Credeti ca este in avantajul meu? Vreau sa fiu sigur ca aceasta casatorie nu este din interes. In cazul unui eventual divort nu as dori sa impart cu aceasta apartamentul. Cum credeti ca ar trebui sa procedez in acest caz? Multumesc.
In ce sens doriti sa fie conventia matrimoniala ? Imobilul pe care il detineti in prezent este bunul dvs propriu si nu isi va schimba acest statut de a lungul casatoriei.
Conventie matrimonială prin care se trece de la convenția legală de comunitate de bunuri la regimul separației de bunuri. Se încheie la notariat prin înscris autentificat cu consimțământul părților.Se încheie înainte de căsătorie și va produce evecte de la data încheierii acesteia. Cel mai bine ar fi să vă sfătuiți cu un notar.
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.

Insa conform Codului civil aplicabil, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc.


Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor

Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.



Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.


Art. 362. Bunurile proprietate comuna pe cote-parti. (1) Bunurile dobandite impreuna de soti apartin acestora in proprietate comuna pe cote-parti, in conditiile legii.
(2) Dovada coproprietatii se face in conditiile art. 361, care se aplica in mod corespunzator.






Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea regimului matrimonial elenapop12 elenapop12 Buna ziua, Sunt casatorita de 1 an. Sotul meu are poprire pe conturi, impreuna cu fosta sa sotie, pentru un credit imobiliar neachitat (imobilul a fost ... (vezi toată discuția)