avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea regimului matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea regimului matrimonial

Buna ziua,

Sunt casatorita de 1 an. Sotul meu are poprire pe conturi, impreuna cu fosta sa sotie, pentru un credit imobiliar neachitat (imobilul a fost executat silit), poprirea fiind pusa inainte de casatoria noastra. As vrea sa stiu daca acum aleg schimbarea regimului matrimonial voi putea achizitiona bunuri pe numele meu fara a fi urmarita de creditori. Daca am un srl in care sunt administrator (infiintat dupa casatorie), poate fi urmarit si executat de creditori profitul firmei?
Regimul matrimonial il puteti schimba prin conventie matrimoniala notariala doar daca si sotul dvs. este de acord, si numai daca a trecut cel putin 1 an de la data oficierii casatoriei dvs.

Probabil ca acum aveti regimul comunitatii legale si doriti sa-l inlocuiti cu regimul separatiei de bunuri. In primul rand trebuie sa faceti (tot la notar) lichidarea regimului matrimonial existent, prin actul lichidarii se va stabili care sunt bunurile si datoriile fiecarui sot in parte. Nu este obligatoriu sa faceti si partajul bunurilor (adica impartirea efectiva a bunurilor), ci doar actul de lichidare a regimului care inceteaza, lichidarea fiind operatiunea contabila de determinare a activului si pasivului pentru fiecare sot.

Pe durata regimului separatist, bunurile si datoriile achizitionate de soti, vor fi bunuri/datorii proprii ale fiecarui sot, daca in actul juridic sotii nu au convenit sa contracteze impreuna, insa si in acest caz cotele-parti vor fi determinate in actul respectiv. Sotul care achizitioneaza bunuri pe durata regimului separatist va fi proprietar exclusiv al acestor bunuri. Creditorii unuia dintre soti nu vor putea urmari bunurile celuilalt sot.

In ce priveste activitatea SRL-ului, creditorii firmei pot urmari toate bunurile acesteia. Creditorii personali ai unui asociat vor putea urmari doar dividendele pe care acesta le-a primit in urma repartizarii la sfarsitul exercitiului financiar, dividendele astfel repartizate fiind bunuri proprii ale persoanei asociat in firma. Daca nu s-a hotarat repartizarea dividendelor intre asociati, profitul firmei urmand sa fie reinvestit in firma, creditorii personali ai asociatului nu vor putea urmari acest profit.
Sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc. Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.




Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor

Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.


Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.

Art. 362. Bunurile proprietate comuna pe cote-parti. (1) Bunurile dobandite impreuna de soti apartin acestora in proprietate comuna pe cote-parti, in conditiile legii.
(2) Dovada coproprietatii se face in conditiile art. 361, care se aplica in mod corespunzator.




Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala marya_mara59 marya_mara59 urmeaza sa ma casatoresc, eu am un aparatment proprietate personala,este renovat, mobilat si am un salariu mai mare decat al viitoarei sotii. Doresc sa fac o ... (vezi toată discuția)