avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe casuta ca si proprietate comuna (sa figuram proprietari comuni pe casa)? Si care e procedura, costurile?

Buna ziua! Situatia e urmatoarea:
- inainte de casatorie sotul a primit gratuit un teren printr-un proiect de la primarie (ude conditia era: sa ridice casa in termen de 5 ani). A facut proiect de casa si a turnat fundatia, APOI ne-am casatorit si am ridicat-o in rosu din bani comuni. Probleme e ca el a luat-o i folosinta si numele meu (sotia) nu figurez in actele casutei Intrebarile mele sunt:
- Sotul avea posibilitatea atunci cand a luat-o in folosinta sa ma treaca si pe mine in acte?
- Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe casuta ca si proprietate comuna (sa figuram proprietari comuni pe casa)? Si care e procedura, costurile?
Va rog sa ma sfatuiti cum e mai bine!
Va multumesc anticipat pt. raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: eumariana , utilizator 16:45, 15 August 2018
În cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, derogarea de la regimul comunităţi legale poate viza, potrivit art. 367 din noul cod:

a) includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia celor de uz personal sau destinate exercitării profesiei;

b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);

c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

d) includerea clauzei de preciput; menţiunea că executarea clauzei de preciput se va face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

Noul cod civil prevede, prin art. 368, că regimul juridic al comunităţii convenţionale se completează cu dispoziţiile privind regimul comunităţii legale, în măsura în care prin convenţie matrimonială nu se prevede altfel.

Conventia se perfecteaza pe cale notariala.


Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
rectific: terenul i-a fost concesionat sotului, iar regimul matrimonial semnat la cununie a fost comunitatea legala. Tot nu am reusit sa inteleg cum a fost posibil sa se treaca doar el ca si proprietar. Eu nu figurez in niciun act asupra acestui imobil ridicat in timpul casatoriei (pe teren concesionat de sot inaintea casatoriei si, respectiv fundatia turnata inaintea casatoriei) Lamuri-ti-ma va rog si ce ma sfatuiti sa fac in aceasta privinta pentru a fi si eu titulara/coproprietar cu aceleasi drepturi. Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Pot fi trecuta in contract? hope72 hope72 buna ziua sunt casatorita de 20 de ani am o fata de 19 ani. problema eate apartamentul in care locuiesc, este primit donatie de la \'\'draguta\'\' de soacra ... (vezi toată discuția)