avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune versus bunuri proprii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune versus bunuri proprii

Buna ziua.
Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de acord.Este vorba de o casa si terenul aferent.
Daca sunteti casatoriti de cel putin un an, incheiati o conventie matrimoniala prin care adoptati regimul comunitatii conventionale de bunuri. In urma incheierii acestui act puteti aduce in comunitate bunuri proprii ale unuia dintre soti.
O alta varianta (desi bunurile nu devin comune in acest caz) este ca sotul sa va doneze o cota din dreptul de proprietate al bunurilor sale proprii. Cota care ii ramane are in continuare regimul de bun propriu, la fel cum va vea si cota ce o veti dobandi dvs de la el. Deci deveniti coproprietari. Donatia se poate revoca oricand in timpul casatoriei.
Aveti idee ce inseamna ca si onorariu?Ar merita sa facem doar o notare ca locuinta a familiei in Cartea Funciara?Donatia costa ca si o vanzare obisnuita ,mai putin taxele catre stat.
Onorariul vi-l poate calcula in mod gratuit notarul la care veti apela.
Notarea calitatii de locuinta a familiei in cartea funciara nu transfera dreptul de proprietate.
Donatia costa ca si o vanzare obisnuita, taxele catre stat (impozitul pe tranzactie) nu se mai datoreaza.
Perfectati o conventie notariala , prin care modificati regimul matrimonial, din cel al comunitatii legale, in cel al comunitatii conventionale.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil, regimul comunităţii convenţionale este definit ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi.

Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:

A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;

B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;

C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite dupa casatorie moisenicoleta89 moisenicoleta89 M-am casatorit pe 20 septembrie 2013 si acum 1 luna am facut dezlipire in 2 loturi a unui imobil pentru care aveam drept 3/4 inainte de casatorie prin ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre regimul comunitatii legale si cel al comunitatii conventionale ? deeyta deeyta m-ar interesa daca mi-ati putea explica,va rog frumos,care este diferenta dintre comunitate legala si cea conventionala,mai pe scurt,pe intelesul unui om de ... (vezi toată discuția)