avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri dobandite dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri dobandite dupa casatorie

M-am casatorit pe 20 septembrie 2013 si acum 1 luna am facut dezlipire in 2 loturi a unui imobil pentru care aveam drept 3/4 inainte de casatorie prin mostenire. Dupa casatorie am facut dezlipirea si vrem ca lotul 1 sa fie pe numele amandurora. Cum putem sa facem pentru a nu face vanzare-cumparare de la mine catre sotul meu, pentru ca am inteles ca pretul este un procent din valoarea casei si este un pret cam piperat. Putem sa ne trecem amandoi pe actul nou al lotului 1, chiar daca imobilul a fost al meu prin mostenire inainte de casatorie? Va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: moisenicoleta89 , utilizator 11:49, 10 Iunie 2014

Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.

Insa, conform Codului civil aplicabil, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc.

Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.


Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil, regimul comunităţii convenţionale este definit ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi.

Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:

A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;

B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;

C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.


Prin aceasta conventie, bunul imobil ar fi comun.



Succes.
Cand am completat actele la Starea Civila am ales comunitatea conventionala. Mai este nevoie sa facem un act de comunitate conventionala la Notar in momentul in care facem noile acte ale imobilului sau putem sa ne trecem direct pe amandoi chiar daca acela este bun propriu? Sau trebuie sa ducem vreun act de la Starea Civila la Notar in momentul in care incheiem actele? Multumesc frumos pentru raspuns! O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)
Doar unul din soti doreste sa cumpere un imobil andreea_adomnitei andreea_adomnitei Buna ziua. In cazul unor soti, se poate ca doar unul din soti sa achizitioneze pe numele si in proprietatea lui un imobil? Si daca da, in cazul unui divort, ce ... (vezi toată discuția)