buna ziua
sunt casatorita de 20 de ani am o fata de 19 ani. problema eate apartamentul in care locuiesc, este primit donatie de la ''draguta'' de soacra X-(pe numele sotului meu nefiind deacord ca sa fiu si eu trecuta in contract. eu nu sunt trecuta in contracutl de apartament . cum as pute sa il fac pe sotul meu sa ma treaca in contract , mentionez ca sunt la un pas de divort si 20 de ani am muncit si bagat bani in acel apartament. in cazut unui divort pot revendica partea mea jumatate? nu vrea nicicum sa fiu trecuta m maimult de ata soacra ameninta ca isi va revendica donatia. multumesc
Bunul dobandit prin donatie apartine sotului ( nu va fi cuprins in masa partajabila , intrucat acesta are calitatea de bun propriu ).
Bunurile proprii pot fi incluse in comunitatea matrimoniala de bunuri, prin conventie notariala.
Asadar, prin adoptarea unei conventii matrimoniale, regimul comunitatii legale de bunuri va inceta, fiind incident cel al comunitatii conventionale.
Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:
A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;
B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;
C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
Soacra nu poate revoca donatie, nu are motive pt care sa castige un proces.
Nu cred ca va puteti convinge sotul sa adopte o conventie, mai ales ca ii sufla si mama-sa in ceafa, asa ca bunul va ramane propriu al sotului. Aveti un drept de creanta pt cat ati investit in acea casa, apucati-va sa strangeti dovezi ca ati imbunatatit casa in timpul casatoriei.