avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie

Buna ziua .M am casatorit si am niste bunuri achizitionate inainte de casatorie printre care un apartament care este pe numele meu si care si dupa casatorie a ramas pe numele meu .Sotul meu are doi copii din casatoria anterioara .Vrem sa ne mutam in alt oras si singura solutie ar fi vinderea apartamentului meu , achizitionat inainte de casatorie si cumpararea altuia in orasul in care ne mutam.Intrebarea mea este cum sa fac cu actele cand achizitionez noul apartament astfel incat copii lui sa nu aiba drepturi asupra apartamentului meu .El mi a zis sa stau linistita ca trec noul apartament tot pe numele meu si e in ordine dar eu nu cred ca e asa usor dat fiind faptul ca e bun achizitionat in timpul casatoriei .Va rog daca ati putea sa ma lamuriti .Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: miric , utilizator 20:50, 23 Mai 2016
Notarul va face mentiune in act ca pretul este achitat din sume proprii, iar sotul va da o declaratie in acest sens.

Un eventual imobil va fi bun comun dar cu cota de contributie majora pt dvs.

Va fi bun propriu, doar daca optati pt regimul separatiei de bunuri.

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor


Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.



Este necesara schimbarea regimului matrimonial? Daca la achizitionarea unui alt imobil se face dovada ca suma necesara achizitionarii provine în totalitate din vanzarea primului imobil (bun propriu), nu opereaza subrogatia reala? Adica și acel nou imobil va avea natura juridica de bun propriu, chiar daca se dobandeste în timpul casniciei și sub rregimul comunitatii legale, deoarece inlocuieste efectiv un bun cu altul. Ideal ar fi ca suma de bani care se incaseaza din vanzarea primului imobil sa ramana neatinsa intr-un cont bancar deschis special pentru aceasta operatiune, iar din banii respectivi sa fie achitat noul imobil
Va multumesc frumos .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)