avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie.

Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de proprietate) este trecut numai unul dintre soti, acesta poate vinde acel imobil fara acordul (instiintarea) celulilat sot?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Da,fiind singurul propietar.

Codul civil

Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor

SECŢIUNEA a 3-a
Regimul separaţiei de bunuri

Art. 360

Regimul bunurilor

(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
Nu poate, pentru ca in lipsa unei conventii matrimoniale se aplica comunitatea legala, deci este bun comun si are nevoie de acordul celuilalt sot.

@andymaurul, regimul separatiei de bunuri se aplica doar daca exista o conventie matrimoniala.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Daca se poate sa ma lamuriti in legatura cu: "regimul separatiei de bunuri se aplica doar daca exista o conventie matrimoniala" .

Pana la 1 octombrie 2011 exista doar comunitatea legala, dupa aceasta data exista mai multe regimuri matrimoniale care pot fi stabilite de catre soti prin conventia matrimoniala, asemanator unui contract prenuptial in care sotii pot stabili regimul matrimonial.

Mai multe detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Nu este asa.Potrivit art.361 alin.4 COD CIVIL din moment ce nu exista o asemenea conventie matrimoniala se prezuma ca pana la proba contrara ,dreptul de propietate exclusiva apartine sotului posesor.



Regimul separaţiei de bunuri

Art. 361

Inventarul bunurilor mobile

(1) La adoptarea acestui regim, notarul public întocmeşte un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobândire.

(2) Se poate întocmi un inventar şi pentru bunurile mobile dobândite în timpul separaţiei de bunuri.

(3) În toate cazurile, pentru opozabilitate faţă de terţi, inventarul se anexează la convenţia matrimonială, supunându-se aceloraşi formalităţi de publicitate ca şi convenţia matrimonială.

(4) În lipsa inventarului se prezumă, până la proba contrară, că dreptul de proprietate exclusivă aparţine soţului posesor.

(5) Dacă bunul a fost dobândit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei condiţii de formă pentru validitate ori unor cerinţe de publicitate, dreptul de proprietate exclusivă nu se poate dovedi decât prin înscrisul care îndeplineşte formele cerute de lege.

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial ales (separatia de bunuri), inainte de casatorie carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua! Daca unul din soți detine bunuri mostenite inaintea căsătoriei,sau prin act de vinzare-cumparare cu uzufruct viager(mama a vândut fiului un ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)