1) da. dreptul de creanta se dovedeste si se stabileste functie de contributie. Bunul e propriu al sotului oricum si fara sa adoptati acest regim.
2) da. daca chiar e locuinta familiei
3) da, daca nu e notata ca locuinta a familiei
4) da, asta ar putea-o face si sub regimul comunitatii legale.
4) la notar se incheie conventia matrimoniala si intra in vigoare la data casatoriei, se noteaza regimul pe marginea actului de stare civila.
Art. 360
Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.
Art. 361
Inventarul bunurilor mobile
(1) La adoptarea acestui regim, notarul public întocmeşte un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobândire.
(2) Se poate întocmi un inventar şi pentru bunurile mobile dobândite în timpul separaţiei de bunuri.
(3) În toate cazurile, pentru opozabilitate faţă de terţi, inventarul se anexează la convenţia matrimonială, supunându-se aceloraşi formalităţi de publicitate ca şi convenţia matrimonială.
(4) În lipsa inventarului se prezumă, până la proba contrară, că dreptul de proprietate exclusivă aparţine soţului posesor.
(5) Dacă bunul a fost dobândit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei condiţii de formă pentru validitate ori unor cerinţe de publicitate, dreptul de proprietate exclusivă nu se poate dovedi decât prin înscrisul care îndeplineşte formele cerute de lege.
Detalii:
[ link extern ]
Trebuie facut inventarul daca aveti mai multe bunuri mobile pt care nu exista acte.
Nu pare ca aveti nevoie de acest regim decat daca exista multe lucruri de valoare mobile pt care nu exista acte, daca unul castiga net mai mult decat celalalt..
pana la urma, cine si de ce vrea acest regim ?