avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Ce risti daca ai fost casatorit in strainatate, apoi ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Ce risti daca ai fost casatorit in strainatate, apoi divortat, fara sa fi declarat vreunul din aceste aspecte in Romania, in momentul recasatoririi ?

Am fost casatorita in Uk, dupa cateva luni sotul m-a parasit, in consecinta, nu am mai declarat casatoria la autoritatile romane.
Acum sunt divortata.
Nici unul din aceste aspecte nu este declarat in tara.
Cat de complicat si cat de necesar este acest lucru ?
Se rista amenda, etc ?
Ce anume as incalca ?
declaratia falsa in acte publice este pedepsita de legea penala.

pe declaratia de casatorie exista o rubrica unde declarati impreuna cu viitorul sot daca ati fost/nu ati fost casatoriti si o alta rubrica unde scrie "Cunoaştem că legea penală pedepseşte pe cei care fac declaratii false". declaratia se semneaza de ambii soti.

Art. 292 Codul Penal
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.''
In conformitate cu art.41, alin.3 din Legea 119/1996, republicata: "Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt inscrise sau transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila se efectueaza cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanei.Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza".
In realitate insa, daca mentiunea de casatorie in strainatate nu a fost comunicata de catre autoritatile straine, catre locul de nastere al persoanei in cauza, nimeni nu stie ca ati fost casatorita in strainatate, daca nu solicitati transcrierea/inscrierea certificatului de casatorie strain, dar daca acea mentiune a fost comunicata, se va dovedi la urmatoarea casatorie ca ati declarat in fals faptul ca nu ati mai fost casatorita. Sfatul meu este sa va adresati starii civile de la locul de nastere, pentru inscrierea mentiunii de casatorie si respectiv de divort pe marginea actului d-voastra de nastere. Fiind vorba de UK, va trebuie certificatul de casatorie apostilat si sentinta de divort, de asemenea apostilata, traduse si legalizate.
Functionarii de la primariile locale ale altor state, fie ele si din UE, nu au indatorirea de a comunica fiecarei autoritati a fiecarui cetatean strain, mentiunea de casatorie. Ei comunica directiilor la nivel de tara si aceste directii sunt obligate de a comunica la autoritatile de la locul de nastere, numai ca acest lucru se intampla extrem de rar.Asta este o indatorire a cetateanului in primul rand de a solicita punerea sa in legalitate cu acte de stare civila si de identitate in limba tarii a carui cetatean este. Acum ca dvs. doriti sa va asumati riscul e problema dvs. numai ca nu stiti niciodata cum si cine va da de gol si riscati sa dati cu subsemnatul degeaba. Puteti sa fiti si amendat, chiar si cercetat, dar inainte de toate trebuie sa va ganditi ca asa este firesc si anume sa va declarati casatoria si divortul la starea civila de la locul nasterii si mai apoi dupa ce acestea sunt inscrise sa va depuneti declaratia de casatorie unde veti bifa ca sunteti la cea de-a 2-a casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie/ divort in strainatate , trebuie inregistrat in romania? asye asye Daca am fost casatorita in UK si dupa un an de zile am divortat <casatorie si divort acolo> trebuie ceva inregistrat aici ? -sotul a fost cetatean ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Inregistrare nastere redsoftware redsoftware Luna viitoare trebuie sa nasc dar sotul nu va putea sa vina in tara sa declare copilul. Mentionez ca sotul este cetatean Iranian si casatoria noastra nu este ... (vezi toată discuția)