avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul somaj

buna ziua
recent mi-am depus dosarul de somaj si mi s-a calculat o indemnizatie de 547 lei,mentionez ca am peste 30 ani vechime si media salariului pe 12 luni a fost 1000 lei .As vrea sa stiu daca mi s-a calculat corect pt ca d-na de la ghiseu parea foarte aeriana .
va multumesc
Cel mai recent răspuns: lenus 959 , utilizator 11:39, 5 Martie 2009
Legea 76/2002 (legea Somajului)

"Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
"(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. "

Art. 41. - (1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca;
b) sa comunice in termen de 3 zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor;
c) sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate;
d) sa caute activ un loc de munca.

Art. 43. -
"(2) Pentru fractiuni de luna indemnizatia de somaj se calculeaza proportional cu numarul de zile calendaristice din luna respectiva."


Salariul minim garantat in plata este incepand de la 01.01.2009 de 600 lei.
Cam atat ca vi s-a calculat este cuantumul indemnizatiei de somaj.
~ Conținut șters la cerere ~
Calculul indemnizatiei de somaj nu se face in functie de vechimea in munca decat partial.
La dvs. este vorba de 75% din 600 lei (salariul minim pe economie) care face 450 lei, la care se adauga 10% din media salariului pe ultimele 12 luni (circa 100 lei). Deci vi s-a calculat corect.
lenus 959 a scris:

buna ziua
recent mi-am depus dosarul de somaj si mi s-a calculat o indemnizatie de 547 lei,mentionez ca am peste 30 ani vechime si media salariului pe 12 luni a fost 1000 lei .As vrea sa stiu daca mi s-a calculat corect pt ca d-na de la ghiseu parea foarte aeriana .
va multumesc


Da, calculul este facut corect .... metodologia de calcul este urmatoarea : 75% din salariul minim brut pe economie + 10% din media salariilor brute pe ultimle 12 luni (75% x 600 + 10% x 1000 = 550 lei)
multumesc mult celor care mi-au raspuns
o zi buna tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj grigoroscuta carmen grigoroscuta carmen am 33 ani vechime in munca si acum intru in somaj.Pentru ce perioada mi se acorda somaj si cum se calculeaza acesta? Va multumesc (vezi toată discuția)
Somaj trueblack trueblack Ce valoare are somajul in cazul in care ai 13 ani de munca neintrerupti si un salariu actual de 1634 ron net.Multumesc. (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Buna dimineata! Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza indemnizatia de somaj? % din salariul minim pe economie (net sau brut) + % din salariul (net sau brut) ... (vezi toată discuția)