Buna seara Sotul meu a avut certificat de handicap accentuat revizuibil La revizuire i s a dat certificat de neincadrare in grad de handicap cu valabilitate Legea 263 2010 cu acelasi diagnostic avut anterior Este nascut la 20 02 1959 cu o vechime de 26 ani din care 7 ani gr 2 Se poate pensiona la limita de vărsta Va multumesc
1. Pentru un barbat nascut in februarie 1959 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Deoarece are indeplinit stagiul minim de cotizare poate solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani, in februarie 2024.
3. - Pentru cei 7 ani lucrati in gr.a II-a de munca:
- se aduga la stagiul de cotizare 1 an si 9 luni (26/0 + 1/9 = 27 de ani si 9 luni.
- daca avea stagiul complet de cotizare (de 35 de ani) se reducea varsta standard de pensionare cu 1 an).
4. Deoarece nu are stagiul complet de cotizare nu poate solicita nici pensie anticipta partiala la varsta de 60 de ani.
5. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
6. Din ce spuneti dvs. nu reiese ca gradul de handicap al sotului ar fi preexistent calitatii de asigurat (adica de dinainte de a intra in campil muncii).
Scrie Nu se incadreaza in criterile medicopsihosociale Ordin 762 31 08 2007 aceleasi coduri de boala avute pe certificatul cu grad accentuat avut anterior F32 S06 Intre data dobăndiri handicapului si valabilitate este trecut Legea 263 2010 VA MULTUMESC
Pensionare
234
sunt nascuta in 12.02.1959 sex f
am vechime in munca 31 ani si 9 luni
am grad de handicap II-scleroza multipla
stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)
Pensie
IonGalbenu
30 ani vechime in munca ,din care 16 ani grupa 2 suta la suta.Născut in 1959 cu malformatie renala -rinichi unic congenital. As dori sa stiu daca pot iesi la ... (vezi toată discuția)