avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procurorul ierarhic are termen?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Procurorul ierarhic are termen?

Buna seara,

Apelez din nou la voi stimati forumisti,pentru a ma ajuta cu explicatia legilor.
Situatia este in felul urmator:

1) Depun o plangere la parchet,iar in termen de 20 zile de la depunerea plangerii,un procuror imi da raspuns cu NUP.
2) Eu in termen de 20 zile,depun o alta plangere impotriva rezolutiilor de NUP la procurorul ierarhic.
3) In cat timp trebuie sa-mi raspunda procurorul ierarhic,avand in vedere ca se apropie de circa 3 luni de cand am depus plangerea la procurorul ierarhic.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:34, 21 Mai 2013
Nu exista nici o contradictie intre texte.
Din pacate ati primit o informatie eronata si pe baza ei ati pierdut posibilitatea formularii plangerii la instanta.
Va redau in acest sens 2 decizii penale ale ICCJ care sunt mai mult decat lamuritoare:
1.- dec nr.1384 din 06.04.2011
[ link extern ]
2.-dec. nr.2075 din 09.06.2008
[ link extern ]

Din pacate avocatul dvs nu va informat corect asupra termenului de introducere, termenul consacrat de legiuitor prin art.278^1 C.pr.pen este un termen instituit in mod imperativ de lege, iar depasirea sa atrage sanctiunile prev. de art.185 C.pr.pen.
:((
Si acum ce pot sa mai fac eu?
Ca sa intelegeti mai bine,am sa va spun situatia.
Intr-un dosar procurorii au dat NUP. Eu am studiat dosarul si m-am considerat ca parte interesata. Am facut plangere impotriva acelui NUP la prim procuror ierarhic superior. Cand am vazut ca procurorul nu raspunde,am mers la av.sa-i amintesc ca trebuie sa facem plangere la instanta in termen de 20 zile. Av.a zis ca nu putem face plangere pana nu primim raspuns de la procuror ierarhic. Motivul este ca eu facusem plangere impotriva acelui NUP dintr-un dosar mai vechi care nu era legat de mine,ci de alte persoane (neamuri cu mine).
Aceasta este situatia,iar av.mi-a zis ca in aceasta situatie eu ca parte interesata la acest dosar cu NUP mai vechi ma incadrez in :
Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului
(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
Adica eu trebuie sa astept indiferent ce ar fi raspunsul procurorului ierarhic,apoi daca nu imi convine cum a solutionat ,in termen de 20 zile eu sa ma adresez instantei.

Mai pot face ceva sau nu? Chiar a gresit av.meu?


Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
danaa1, utilizator
Vi s-a explicat destul de clar, nu cred ca trebuie reluata discutia.
Va multumesc ca ati raspuns la intrebari pe care le-am postat in forum,insa va rog sa aveti putina rabdare sa ma exprim mai bine,asta ca sa intelegeti situatia mai clara.

Situatia a fost asa:
1) Am depus un memoriu ptr reinceperea U.P.

2) Parchetul imi trimite un raspuns ca in urma studierii memoriului si a dosarului la care facusem referire, procuroru de caz, mi-a comunicat ca NU SE POATE RELUA U.P. fara sa specifice motivul legal.

3) Deranjat de acest lucru,am atacat actul la procuror ierarhic conf art.de mai jos:
Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.

4) Am asteptat ca procurorul ierarhic superior sa rezolve cazul sa imi raspunda la plangerea mea conf art 278 (2)

5) Pana acum nu am primit nici un raspuns de la procuror ierarhic superior,si se apropie de 3 luni,iar avoc.mi-a zis ca nu putem ataca la instanta pana nu primim un raspuns de la proc.ierarhic superior conf art 278 (3). asa cum reiese mai jos:
(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
(31) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.

6) In fine inca astept raspunsul de la procuror ierarhic superior,astept sa-mi comunice ordonanta sau rezolutia de NUP,iar apoi va trebui ca in termen de 20 zile de la primire,,eu sa atac actul proc.ierarhic la instanta.
Oare avocat.m-a indrumat in eroare sau ce sa mai cred?

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
danaa1, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestarea solutiei de nup data de catre procurorul de caz martalogu1971 martalogu1971 Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ? (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei - petent, cale de urmat lonley-wolf lonley-wolf Am primit o rezolutie de NUP iar in comunicare mi se spune ca daca sunt nemultumit de solutie pot formula plangere impotriva acesteia conform art. 278 alin 3 ... (vezi toată discuția)
Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)