avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONVOCARE COMISIE DE DISCIPLINA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONVOCARE COMISIE DE DISCIPLINA

Buna dimineata.Va prezint urmtoarea situatie: Unui angajat al unei societati comerciale, care se confrunta cu probleme financiare majore, i s-a desfiintat postul si drept urmare i-a fost comunicata o notificarea preavizului de concediere. La acel moment, angajatul se afla in concediu medical. Ulterior, angajatorul a aflat ca angajatul a lipsit nemotivat de la serviciu 3 zile consecutiv (inainte de comunicarea preavizului) si drept urmare a dispus cercetarea disciplinara a angajatului in cauza. Acesta a fost convocat la comisia de disciplina de 2 ori, insa nu s-a prezentat ptr. ca este tot in concediu medical.
Intrebari: 1. Cu ce data trebuie revocat preavizul de concediere? Poate fi revocat in perioada in care angajatul este in concediu medical?
2. Cum poate fi finalizata cercetarea disciplinara, in situatia in care angajatul isi prelungeste mereu concediul medical? Precizez ca are 65n de zile concediu medical.
3. Care ar fi solutia de rezolvare a acestei spete?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 19 Mai 2013
1. In momentul cand s-a decis cercetarea discipiinara a salariatului se putea decide si revocarea acelui preaviz. Insa nu este obligatoriu acest lucru. Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Nu mai aveti cum sa finalizati procedura cercetarii disciplinare, decat in momentul in care salariatul revine din concedul medical.

3. Daca se doreste , angajatorul poate sa verifice persoana care se afla in concediu medical.
Fiind in concediu medical, angajatul are CIM suspendat, nu se poate realiza cercetarea disciplinara. Va putea fi convocat dupa revenirea la serviciu.Chiar daca i s-a comunicat notificarea de preaviz, acesta se suspenda pe perioada concediului medical si se va relua din prima zi de la prezentarea la serviciu.

Cercetarea disciplinara nu se mai poate finaliza, deoarece Codul muncii prevede:
ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.


Trebuie sa asteptati ca angajatul sa revina la lucru.
Daca suspectati ca acesta primeste certificate medicale fara a fi bolnav, le puteti contesta la casa de sanatate.
Multumesc ptr. lamuriri. Intrebarea mea este daca pentru a putea fi cercetat disciplinar angajatul in cauza, este obligatorie revocarea preavizului de concediere si daca aceasta revocare se poate face oricand ?
Potriviti art. 50 din codul muncii, concediul ptr incapacitate de munca suspenda de drept cim.
Avand in vedere ca acest concediu d e incapacitate a survenit in perioada de preaviz,si aceasta perioada se va suspenda corespunzator.-art.73 alin 3 codul muncii.Avand in vedere posibilitatea oferita de lege de a suspenda durata preaviului in cazul intervenirii unei cauze de suspendare, nu se impune revocarea preavizului, avand in vedere ca la incetarea concediilor medicale, acesta isi reia cursul. (decat daca se renunta la desfiintarea postului,si atunci revocarea va opera de la data inceperii perioadei de preaviz)
Daca insa ,odata cu notificarea concedierii si a preavizului ati comunicat si decizia de incetare a cim ca urmare a desiintarii postului, atunci da, aceasta trebuie revocata, pentru ca ea nu-si va mai putea produce efectele la datele mentonate initial.
Pe durata concediului de incapacitte de munca nu puteti efectua cercetarea diciplinara si nici nu puteti dispiune sanctionare alui.
Ideea este ca angajatorul doreste desfacerea contractului de munca disciplinar (absenta nemotivata de la locul de munca) si nu mai doreste concedierea datorita desfiintarii postului . Preavizul de concediere a fost eliberat ptr. desfiintarea postului angajatului in cauza, odata cu emiterea altor preavize pentru desfiintarea posturilor altor angajati, datorita problemelor financiare majore ale societatii.

In acest context e obligatorie revocarea preavizului de concediere , pentru a putea fi cercetat disciplinar ? Va rog sa ma lamuriti.

Alte discuții în legătură

Convocare comisie de disciplina din concediu medical cristina69 cristina69 Buna seara. Am urmatoarea speta: Un angajat al unei societati comerciale a primit preaviz de concediere , ptr. ca postul sau a fost desfiintat, dar inainte de ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie Raluca Gorun Raluca Gorun Buna ziua, Daca un angajat isi da demisia si angajatorul NU renunta la preaviz, dar angajatul nu vrea sa se mai prezinte la locul de munca in timpul ... (vezi toată discuția)
Concediere adriana.ivascu adriana.ivascu As vrea sa cer parerea intr-o speta : Am inceput demersurile pentru desfintarea postului unui angajat. Dupa adresa pe care am trimis-o la domiciuliu ... (vezi toată discuția)