avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere necorespundere profesionala

Buna ziua,

Sunt o mamica care s-a intors la servici inainte de a implini copilul 1 an. Pe data de 20 iunie 2013 copilul implineste doi ani.
Reintoarcerea in campul muncii s-a facut anul trecut in iunie si postul meu era ocupat. Mi-a fost propus un alt post cu aceleasi atributii dar pe care a trebuit sa ma acomodez sa invat noile responsabilitati. Nu am beneficiat de prea mult sprijin. In februarie 2013 la evaluare am fost calificata ca necorespunzator dar mi s-a spus ca nu avea repercursiuni .Din ianuarie am revenit pe un post similar cu cel ocupat inainte de CCC .
In martie am avut un accident de munca fara sa fiu vinovata si am revenit pe data de 13 mai. Pe data de 15 mai am fost informata verbal ca expira perioada stimulentului de insertie si pentru ca nu corespund profesional postului sunt nevoiti sa ma concedieze. Mi s-a propus o incetare prin acordul partilor incepand cu luna iulie spunandu-mi-se ca daca nu o semnez va exista o presiune marita asupra mea.Am 2 intrebari:
1.Cat este perioada in care sunt protejata impotriva concedierii : 6 luni dupa expirarea perioadei stimulentului de insertie (adica dupa ce face copilul 2 ani si jumatate desi m-am intors de 1 an la servici) sau doar pana face copilul 2 ani ? Nu inteleg foarte clar din OUG 2010.
2.Care sunt etapele in cazul concedierii pe considerentul necorespunderii profesionale?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 3 Iunie 2013
1. Cat este perioada in care sunt protejata impotriva concedierii : 6 luni dupa expirarea perioadei stimulentului de insertie (adica dupa ce face copilul 2 ani si jumatate desi m-am intors de 1 an la servici) sau doar pana face copilul 2 ani ? Nu inteleg foarte clar din OUG 2010.

Art.25 din OUG nr.111/2010 prevede:
.....
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
......
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

2. Care sunt etapele in cazul concedierii pe considerentul necorespunderii profesionale?
Multumesc.

Pentru dispunerea unei astfel de concedieri este necesara parcurgerea mai multor etape, astfel:
a) Evaluarea salariatilor
Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

b) Trecerea intr-o alta munca
Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamântul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamântul in termenul de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

c) Preavizarea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul al preaviz.

Durata termenului de preaviz a fost majorata prin lege la 20 de zile lucratoare (in trecut termenul era acelasi, dar stabilit prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national). Fireste, contractele colective de munca vor putea prevedea un termen de preaviz mai indelungat.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale a acestuia.

e) Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta necorespunderea profesionala a salariatului.
[ link extern ]
Multumesc pentru precizari. Din articolele mentionate de dvs din OUG eu inteleg ca cele 6 luni se considera de la data revenirii in unitate , adica pana face copilul 1 an si jumatate (nu de la data cand inceteaza stimulentul de insertie).
Am inteles corect?
Parerea mea este ca de la data cand inceteaza plata stimulentului de insertie . In primul rand, dvs va sunt incdente prevederile alin.2 lit.b al art.25 din OUG nr.111/2010 la care se adauga perioada prevazuta la alin.3 al aceluiasi articol.
Toate procedurile (de concediere sau cercetare disciplinara) pot incepe sa fie organizate inainte de incheierea datei stimulentului?
Intrucat nu exista nicio interdictie legala in acest sens, se poate spune ca aceste proceduri pot incepe pe perioada platii stimulentului , insa trebuie avuta in vedere si interdctia concedierii reglementata de art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010.

Alte discuții în legătură

Mai au angajatorii mijloace sa foloseasca art. 61 litera d) din codul muncii? PaulaAcsinte PaulaAcsinte Teoretic, articolul 61 litera d) din Codul Muncii permite in prezent Angajatorului sa dispuna concedierea Angajatului…..”in cazul in care acesta ... (vezi toată discuția)
Desfiintare contract de munca dupa revenire din concediu de crestere si ingrijire copil 10 luni madyyy13 madyyy13 Buna ziua . M-am intors pe 3 ian 2013 din concediu de crestere si ingrijire copil 1 an, in care am stat 11 luni fara 3 zile si beneficiez de stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Concedierea in perioada stimulentului de insertie dupa legea intrata in 1.07.2017 Violeta89 Violeta89 Buna ziua, In 30 decembrie anul acesta ma reintorc la locul de munca in stimulent de insertie pana implineste copilul 3 ani,ma reintorc cu 60 de zile mai ... (vezi toată discuția)