Buna seara!
Daca in sentinta de divort nu este mentionat niciun program de vizita, doar suma ce reprezinta pensia alimentara, iar prietenul meu nu si-a mai vazut fetita de aproape 2 ani si nici fosta sotie nu da semne ca ar dori ca el sa o vada, dar doreste sa ii fie trimisa pensia alimentara, s-ar putea cumva sa se faca un fel de contestatie la sentinta de divort sau ceva asemanator, din care sa rezulte un program de vizite la o anumita perioada pt a-si putea vedea si el fetita.
Fosta sotie il avertizeaza, ca sa nu spun ca il ameninta, ca daca nu plateste pensia alimentara o sa ii faca rau, in sensul ca l-ar putea da in judecata pt ca nu respecta sentinta, el spunand ca pana nu isi vede fata, nu vrea sa mai plateasca pensia, pt ca asa cum ea doreste banii de pensie, asa doreste si el sa isi vada fata.
Poate imi puteti da un sfat, ma puteti indruma intr-o anumita directie sa fie bine, sa nu ai probleme sau sa ma trezesc cu alte hartii pe la usa, ca l-ar fi dat in judecata fosta sotie, as dori sa evit chestiile astea si sa fiu cumva, cu un pas inaintea ei.
Buna seara,
A incercat sa discute cu mama minorului sau sa se duca sa-l vada si nu i-a fost permis?
Se poate formula o cerere in instanta pentru stabilirea unui program de vizitare a minorului.
Este scutita de taxa de timbru si de face la judecatoria pe raza careia are domiciliul minorul.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Pensia alimentara este dreptul copilului si trebuie platita neconditionat.
Neplata pensiei alimentare se considera abandon de familie si se pedepseste penal.
Si dreptul la vizita este dreptul copilului si al parintelui la care nu locuieste.
Tatal poate cere in instanta program de vizita care, daca nu este respectat de parintele la care locuieste copilul, se pedepseste, la fel, penal. Dar se pot intelege si pe cale amiabila, pentru a evita instanta.
nu este scutita....chiar saptqamana trecuta i s-a pus in vedere unui petent....ar fi rcomandat ca atunci cand facem afirmatii, mai ales si in calitate de specialisti ( avocati) sa si indicam prevederea legala, in cazul de fata referitor la scutire....
pe fond, singura solutie este promovarea unei actiuni pentru dreptul de vizitare
Prietenul dumneavoastra se poate adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii unui program de vizitare,precizand intervalele de timp in care se va derula acesta( de regula sunt precizate vacantele minorului ) , cat si modalitatea de executare a acestui drept.
Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.
Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.
Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.
Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.
Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).
In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.( art. 307 din Codul penal ).
Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.
Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.
In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociala, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.
Vor fi , de asemenea, audiati si martori ( in cauzele de dreptul familiei pot fi audiate si rudele apropiate, date fiind relatii intime derulate intr-o casnicie sau intr-o relatie de concubinaj).