avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CO neplatit si neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CO neplatit si neacordat

ce se poate face impotriva unui angajator care nu acorda concediul de odihna si nici nu il plateste?
care sunt sanctiunile pe care le poate primi daca faci reclamatie la ITM?
ce probe poti prezenta in cazul reclamatiei la ITM sau al unei actiuni in instanta pentru neacordarea CO si al neplatii in conditiile in care angajatorul nu elibereaza "fluturas de salariu"?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 20 Mai 2013
1. Fluturasul de salarii nu este obligatoriu ... Plata drepturilor salariale se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

2. Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii,

3. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, conform art. 146 alin. (4) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna mariamat mariamat Concediul de odihna este o obligatie pentru angajat ? Ce sanctiuni legale poate primi angajatul in cazul in care nu solicita concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna NLY007 NLY007 Buna seara.Am si eu o mare nelamurire daca ma poate lamuri si pe mine cineva,mai pe larg este vorba de concediu de odihna am vreut sa imi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna cirstina72 cirstina72 Sotului meu nu i s-a mai acordat concediul de odihna din anul 2010( 2009 fiind ultimul an in care a beneficiat de acest drept) independent de vointa lui ( nu ... (vezi toată discuția)