avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim brut
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim brut

care este salariul minim brut care trebuie acordat unui absolvent de studii superioare?precizez ca angajatul va lucra in alt domeniu decat in cel pe care l-a studiat..multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:19, 4 Martie 2009
1200 lei
In functie de cerintele postului se face si salarizarea. Cu alte cuvinte daca postul este pentru studii superioare iar cele absolvite de persoana respectiva pot fi asimilate cerintelor functiei salariul este de 1200 lei. In cazul in care postul este pentru studii medii ,iar salariatul nu are studii superioare in domeniu ,salariul este de 720 lei. In cazul in care postul este pentru studii superioare dar cele absolvite de salariat nu pot fi asimilate acesta nu poate fi incadrat pe post.
Faptul ca un salariat are studii supeioare nu inseamna ca el va primi automat salariul minim x 2, adica 600 x 2 = 1200 lei.
CCMUNN pe anii 2007-2010 precizeaza la art.40(3): salariul personalului incadrat pe baza coeficientilor de ierarhizare se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei repective. Asta inseamna ca daca pentru un post sunt necesare studii liceale el poate fi ocupat de o persoana cu studii superioare dar nu poate avea pretentia sa fie salarizat conform studiilor sale ci conform cerintelor postului, adica 600 x 1,2 = 720 lei.
anachriss a scris:

care este salariul minim brut care trebuie acordat unui absolvent de studii superioare?precizez ca angajatul va lucra in alt domeniu decat in cel pe care l-a studiat..multumesc!


Depinde de functia pe care il veti incadra. Daca pentru absolventul dumneavoastra se doreste angajarea pe un post unde nu sunt necesare studiile superioare (doar medii) atunci dispare obligativitatea de-a acorda minim 1200 lei brut. la fel si in cazul in care este absolvent (licentiat) intr-un domeniu care nu are legatura cu domeniul dvs de activitate, insa atunci nu-l puteti incadra la studii superioare.

CCMUNN 2007-2010, coefincientii obligatorii care se aplica sunt urmatorii:

"Art. 40. - (1) Se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de
salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi = 1,
2. calificaţi = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2,
2. postliceală = 1,25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoală de maiştri = 1,3,
2. studii superioare de scurtă durată = 1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficienţii de salarizare de la alin. (1) se aplică la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului încadrat conform alin. (1) se va stabili ţinând cont şi de standardele
ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective."

Incepand cu 01.01.2009, salariul minim brut garantat in plata este de 600 lei.
Tot in legatura cu acest subiect: abia acum am vazut ca la un salariat care are acum 1100 ron pe post ce necesita studii superioare, ar fi trebuit sa ii schimb salariul in 1200 ron de la 1 ianuarie 2009.
Cum pot face sa repar situatia cat mai usor si sa nu riscam vreo amenda din partea ITM-ului?Mentionez ca toate declaratiile si contributiile pe ianuarie, respectiv februarie au fost deja depuse.
Va multumesc pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Salarul - cfr Nicoleta Silvia Hulpus Nicoleta Silvia Hulpus Am vazut ceva salar minim de 700 lei in domeniul transporturi. Oare si CFR-ul se inscrie aici? Sau la ce se refera ... care transporturi....cunoaste cineva ... (vezi toată discuția)
Coeficient salarizare claus821 claus821 am o intrebare foarte simpla dau un caz asistent medical cu studii medii angajat dar care este si absalvent al facutatii de drept.Intrebarea este:primeste ... (vezi toată discuția)
Salariu minim pentru contabil ava_b ava_b Buna ziua, As dori sa stiu care este salariul minim cu care o persoana poate fi incadrata in cartea de munca cu functia de contabil. Multumesc! (vezi toată discuția)