mi s-a desfacut contractul de munca in urma unei concedieri colective conform ordonantei de urgenta nr. 116/2006. in prezent beneficiez de indemnizatie de somaj. am posibilitatea sa fiu administratorul unei firme pe care o voi si infiinta, fara sa am contract de munca. asociatul unic este o alta persoana, eu nu as detine parti sociale la societatea respectiva (srl). mi s-a promis ca in cateva luni mi se va face CIM, acesta fiind motivul pentru care as intra in aceasta situatie. intrebarea mea este: pot beneficia in continuare de ajutorul de somaj daca sunt administrator fara CIM? poate avea repercusiuni acest lucru, avand in vedere ca probabil nu este o situatie foarte comuna?
1. intrebare suplimentara: este legal sa nu se prevada nicio indemnizatie in statut sau hotararea aga? cred ca daca as fi si asociat ar fi legal, dar nu voi fi.
2. sunt de acord ca nu ma va crede nimeni, insa probabil ca se aplica legea si nu ce ar crede cineva, nu? cu alte cuvinte, daca raspunsul de la punctul 1 este da, si nu am nici indemnizatie, nici venit din salariu, exista vreo alta prevedere expresa care limiteaza acest lucru?
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. - Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
- Orice alt venit, in afara de cele din PFA, II sau IF, duce la incetarea platii indemnizatiei de somaj.
6. Un jurist va poate explica daca se poate ca administratorul unei societati sa nu aiba indemnizatie stabilita prin Statut sau Hotarare AGA.
Somaj
lorand95
Sant asociat si administrator la o societate care imi apartine unde sant si singurul angajat. Pot sa beneficiez de somaj si societatea sa isi continuie ... (vezi toată discuția)