avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere cim cu art.61,lit.d
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere cim cu art.61,lit.d

Bună ziua,
Vă rog frumos, să mă ajutaţi cu un răspuns: un angajat a început lucrul în data de 13.05.2013. Nu corespunde profesioanl, motiv pentru care s-a decis desfacerea cim pentru necorespundere profesională începând cu data de 20.05.2013. Având în vedere că perioada 13.05.2013 - 17.05.2013 a fost perioada de probă, este nevoie şi de un referat al şefului de secţie pentru a se întocmi decizia de încetare?
Ce trebuie făcut concret.
Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:15, 20 Mai 2013
Procedura concedierii pentru necorespundere profesionala este o procedura care necesita mai multi pasi si nu numai un referat .
Pentru dispunerea unei astfel de concedieri este necesara parcurgerea mai multor etape, astfel:
a) Evaluarea salariatilor
Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

b) Trecerea intr-o alta munca
Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamântul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamântul in termenul de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

c) Preavizarea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul al preaviz.

Durata termenului de preaviz a fost majorata prin lege la 20 de zile lucratoare (in trecut termenul era acelasi, dar stabilit prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national). Fireste, contractele colective de munca vor putea prevedea un termen de preaviz mai indelungat.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale a acestuia.

e) Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta necorespunderea profesionala a salariatului.

www.avocatnet.ro/content/for...
Daca ai prevazut in CIM perioda de proba te sfatuiesc sa incetezi contractul cu art. 31(3).
Din cate s-a postat perioada de proba a fost 13.05-17.05 . In data de 20.05 nu se mai poate folosi art..31 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)