Doresc sa cumpar un apartament care a fost achizitionat de actualul proprietar prin licitatie. Proprietarul este casatorit, are actul de adjudecare (doar pe numele lui, ca unic proprietar), iar bunul este dobandit in timpul casatoriei.
Doamna notar la care am fost sa facem actele, ne-a spus ca avem nevoie si de buletinul sotiei si de certificatul de casatorie, dar proprietarul nu vrea sa le puna la dispozitie, deoarece spune ca doar el este proprietarul, iar sotia nu are nicio treaba.
Intreabarea mea este: pot achizitiona apartamentul in aceste conditii fara a avea probleme in viitor? Este vreo lege in acest sens care sa i-o pot arata proprietarului?
Mai am o intrebare ... Am mai vorbit cu proprietarul si ne-a zis ca poate nici nu e casatorit, poate traieste in concubinaj.
Intrebarea este: daca dansul da o declaratie pe proprie raspundere in fata notarului ca este necasatorit, chiar daca este casatorit (mentionez ca acest lucru il banuiesc deoarece a vorbit de sotia lui), noi putem achizitiona apartamentul fara a avea probleme in viitor cu sotia acestuia daca ea exista?
daca a cumparat inainte de nov. 2011 atunci cititi art 30 din codul familiei. daca a cumparat dupa e art 339 din Noul Cod CIvil (cu exceptia cazului cand si-au ales ei alt regim matrimonial - s-au casatorit dupa nov 2011, slabe sanse).
Dacă vînzătorul, căsătorit fiind, pretinde că bunul este propriu, va trebui să dovedească acest lucru în condiţiile prevăzute de codul civil (sau, după caz, de fostul cod al familiei).
Refuzul de a o aduce şi pe soţie la autentificarea actului (fără a dovedi, în acelaşi timp, natura de bun propriu a imobilului) ar trebui să vă dea de gîndit, vînzarea imobilului bun comun făcută fără acordul expres al soţiei fiind anulabilă la cererea acesteia, iar dumneavoastră nici măcar nu veţi putea beneficia de prevederile art.347(2) privind apărarea terţului dobînditor de efectele nulitaţii actului.