avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUMPARARE IMOBIL ACHIZITIONAT PRIN LICITATIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUMPARARE IMOBIL ACHIZITIONAT PRIN LICITATIE

Buna ziua,

Doresc sa cumpar un apartament care a fost achizitionat de actualul proprietar prin licitatie. Proprietarul este casatorit, are actul de adjudecare (doar pe numele lui, ca unic proprietar), iar bunul este dobandit in timpul casatoriei.
Doamna notar la care am fost sa facem actele, ne-a spus ca avem nevoie si de buletinul sotiei si de certificatul de casatorie, dar proprietarul nu vrea sa le puna la dispozitie, deoarece spune ca doar el este proprietarul, iar sotia nu are nicio treaba.
Intreabarea mea este: pot achizitiona apartamentul in aceste conditii fara a avea probleme in viitor? Este vreo lege in acest sens care sa i-o pot arata proprietarului?
Cel mai recent răspuns: Tabita_M , utilizator 14:08, 21 Mai 2013
bunul este bun comun. din ce spuneti, nu se poate vinde fara sotie.
Multumesc. Puteti va rog sa ma ajutati si cu o lege care sa i-o pot arata in mod clar?
Mai am o intrebare ... Am mai vorbit cu proprietarul si ne-a zis ca poate nici nu e casatorit, poate traieste in concubinaj.
Intrebarea este: daca dansul da o declaratie pe proprie raspundere in fata notarului ca este necasatorit, chiar daca este casatorit (mentionez ca acest lucru il banuiesc deoarece a vorbit de sotia lui), noi putem achizitiona apartamentul fara a avea probleme in viitor cu sotia acestuia daca ea exista?
daca a cumparat inainte de nov. 2011 atunci cititi art 30 din codul familiei. daca a cumparat dupa e art 339 din Noul Cod CIvil (cu exceptia cazului cand si-au ales ei alt regim matrimonial - s-au casatorit dupa nov 2011, slabe sanse).
Dacă vînzătorul, căsătorit fiind, pretinde că bunul este propriu, va trebui să dovedească acest lucru în condiţiile prevăzute de codul civil (sau, după caz, de fostul cod al familiei).

Refuzul de a o aduce şi pe soţie la autentificarea actului (fără a dovedi, în acelaşi timp, natura de bun propriu a imobilului) ar trebui să vă dea de gîndit, vînzarea imobilului bun comun făcută fără acordul expres al soţiei fiind anulabilă la cererea acesteia, iar dumneavoastră nici măcar nu veţi putea beneficia de prevederile art.347(2) privind apărarea terţului dobînditor de efectele nulitaţii actului.

Alte discuții în legătură

Vanzare intre soti vechiul cod civil Mg0404 Mg0404 Buna ziua, Intampin urmatoarea situatie : - vreau sa cumpar un imobil prin credit ipotecar - proprietarii sunt sot si sotie. Sotia a achiztionat ... (vezi toată discuția)
Vânzare teren de către titularul de contract căsătorit Nesemnificativ Nesemnificativ Pot vinde un teren daca pe actul de cumparare sunt trecut eu ca proprietar ,,casatorit cu....\" fara acordul acestei persoane? Multumesc. (vezi toată discuția)
Instrainare bunuri proprii SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului? Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind ... (vezi toată discuția)