avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordin de restrictie impotriva mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordin de restrictie impotriva mamei

Propria mama (care face tratament pentru depresie la un medic specialist ) vine la mine acasa si ma agreseaza verbal, ma jigneste desi nu imi da 1 leu de la 18 ani si cauta sa ma enerveze.:( Am scos-o tot timpul afara dar motiveaza ca vine la bunicul meu, tatal ei. Eu stau cu bunicul care mi-a lasat apartamentul (+bunica mi-a lasat apartamentul in 2006; ea decedand in 2008) prin uzufruct viager. Pot obtine ordin de restrictie / (restraining order in SUA) order contra ei?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea nr.217/2003:

Art. 23
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un acti de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri si obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

Art. 24
(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului.

Art. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusa in numele victimei si de:
a) procuror;
b) reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie;
c) reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violenti in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei.

Art. 26
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protectie se intocmeste potrivit formularului de cerere prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
(2) Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Multumesc foarte mult pentru reply. M-a ajutat foarte mult! Va urez o seara cat mai placuta!
Puteti incerca sa deschideti proces dar mai depinde si ce va stabili instanta.
Mama are dreptul de a va vedea si va trebui sa dovediti foarte clar din ce motive se impune un ordin de restrictie.
Daca nu se dovedeste inseamna ca nu va exista restrictie...
Multumesc foarte mult pentru reply domnule avocat Lascoschi! Adevarul este ca eu stau cu bunicul (el si bunica mi-au lasat apartamentul prin uzufruct viager; suntem co-proprietari amandoi nu?; bunica a decedat in 2008). "Mama" se certa in special cu bunica mea foarte des in apartamentul bunicilor (pe atunci) si de atunci o urasc foarte mult!!!
Ambii (atat bunicul cat si eu) nu dorim ca "mama" sa mai vina in apartamentul nostru fiindca ne enerveaza, ne tracaseaza (face tratament pentru depresie la un medic psihiatru din Satu Mare) si in plus de ani de zile nu vine cu o portocala macar cand vine in vizita...Bunicului ii este putin mila de ea si de aceea nu am curajul sa merg cu cazul in instanta pentru a obtine ordin de restrictie...s-ar putea ca el (din mila) sa declare ca vrea ca ea sa vina sa il vada 1 data pe saptamana sau pe luna...Va rog din suflet sa ma sfatuiti cum sa procedez!

Parerea mea, doar a unei mame este ca nu trebuie sa ajungi acolo cu propriul parinte. Singur spui ca pana la 18 ani te-a ajutat. Poate acum are si ea nevoie de sprijin, poate doar moral in situatia in care este. Iar ca sa-ti urasti mama, doar pentru ca se certa cu bunica si ,,te enerveaza"... mi se pare infantil.
Oare faptul ca esti proprietar pe jumatate din acel apartament , iti da dreptul sa-ti duci mama bolnava in instanta pentru ca ,,te enerveaza?" Sfatul meu este sa reflectezi asupra situatiei, sa cauti o cale de impacare cu tine si apoi cu mama ta. Oricat de departe iti vei tine mama, viata nu te va ierta. ,
,,Seamana vant si vei culege furtuna...".

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie lazaro lazaro buna ziua. imi putei spune cum pot obtine ordin de restrictie pentru un membru al familiei? mentionez ca pe actul de vanzare cumparare este trecut ca are ... (vezi toată discuția)
Cum se poate obtine o interdictie de apropiere? alx64 alx64 buna seara, va supun atentiei o speta a cuiva apropiat si rugamintea de a oferi un sfat competent: parintii divortati,copilul este incredintat ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie, conditii de admisibilitate 2cool4school 2cool4school Buna seara, puteti sa-mi spuneti ,va rog, care sunt conditiile de admisibilitate pentru instituirea unui ordin de restrictie? (vezi toată discuția)