avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere timp munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere timp munca

Ce posibilitate am de a reduce timpul de munca a unor angajati de la 8 la 4 ore pe zi, fara a avea acceptul acestora?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:37, 22 Mai 2013
Nu aveti niciuna.
Numai prin incheierea unui act aditional la c.i.m. se poate face asa ceva , alta solutie legala ar fi concedierea acestora si incheierea unor noi c.i.m cu timp partial.

De altfel daca societatea are probleme economice, va puteti prevala de prevederile art.52 alin.3 C.mun., si anume:
...
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Numai prin incheierea unui act aditional la c.i/.m. se poate afce asa ceva , ...

Actul aditional nu se poate incheia fara acceptul salariatilor.
Este de la sine inteles ca incheierea unui act aditional se face cu acordul partilor sau poate ...
Dar se poate incheia AA fara o cerere de trecere la program de 4 ore? exista un text de lege care sa ma oblige la existenta cererii? Eu am gasit art. 107 din C muncii unde vb de cerere, dar este la capitolul CIM cu timp de munca partial.

Alte discuții în legătură

Reducere program de lucru al unui angajat din cauza, probleme financiare firma mireteo mireteo Daca o firma are pb financiare, poate lua decizia de a reduce timpul de lucru al contabilei dela 8 ore la o ora? In baza carui art. din Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Reducere salariu de baza pe motive economice stromelectro stromelectro as vrea sa stiu daca se poate reduce salariul de baza printr-o decizie data de angajator, pe motive economice si pe ce perioada , fara sa existe acte ... (vezi toată discuția)
Concediu fără plată Tzitzilica Tzitzilica Magazinul unde lucram a hotărât să închidă magazinul după o zi pe alta , Motivul fiind Cov 19 ,și să facem noi cererea de concediu fără plată,că ... (vezi toată discuția)