avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesorala. Acte necesare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesorala. Acte necesare

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati in aceasta problema.

Sunt intr-un conflict succesoral cu unchiul meu din partea mamei, fratele mamei mele naturala. Mama mea, cea mai mare ca varsta, a decedat acum doi ani. Ei au fost trei frati la numar si au mai ramas in viata, in prezent, sora mijlocie si fratele cel mai mic ca si varsta.
Este vorba de o disputa succesorala asupra mostenirii de pe urma tatalui lor natural, bunicului meu din partea mamei. De pe urma decesului acestuia, acum, aproximativ, 10 ani, au ramas spre mostenire mai multe terenuri intravilan si agricole precum si casa batraneasca cu gradina si curtea aferente.
In perioada respectiva, la cateva luni dupa decesul bunicului, s-a tinut o sedinta cu toti cei trei implicati direct si inclusiv si cu cei implicati indirect - copii celor trei, adica si eu - in care s-a stabilit fiecare ce pretentii are. Nu s-a semnat absolut niciun act in acest sens.
Desi parea ca s-a ajuns rapid la un acord, mama necerand altceva decat un minim reprezentand un teren intravilan pentru un loc de casa, nu foarte mare ca si parcela, ulterior timpul a demonstrat ca aceasta pretentie a mamei mele a creat nemultumiri ascunse din partea fratelui ei care, in mod evident, am descoperit, isi dorea de fapt absolut totul.
Cu toate ca la acea consfatuire de familie s-a ajuns la un acord verbal cu privire la cum sa se faca actele succesorale, unchiul meu a cautat permanent motive de amanare a intocmirii actelor notariale sub diferite pretexte. Asa cum am spus, din nefericire, mama mea a decedat si am preluat eu initiativa de a duce dorinta ei mai departe. Am luat foarte greu legatura cu unchiul meu, deoarece este permanent evaziv, si l-am intrebat care este motivul clar pentru care amana stabilirea legala a succesorilor prin notariat si mi-a raspuns, in stilu-i evaziv, ca nu sunt toate actele si conversatia s-a terminat, asta fiind tot ce-am putut sa aflu. In rest, nu-mi raspunde la telefon sau imi inchide telefonul cand m-aude sau nu-mi raspunde la email-uri.
Mentionez ca sora lor, mijlocie (matusa mea) si sora mea (fiica mamei mele de pe urma aceluiasi tata) si-au declarat dintotdeauna neimplicarea si lipsa oricaror pretentii succesorale in privinta mostenirii de pe urma tatalui lor, respectiv bunicului nostru.
Precizez ca toata masa succesorala, respectiv terenurile si casa bunicului, se afla unde acesta s-a nascut, domiciliat si decedat, in satul Insuratei, judetul Teleorman.
Problema mea este ca, din pacate, nu am absolut niciun act care sa dovedeasca masa succesorala si nici decesul bunicului meu.
Invatati-ma, va rog, care sunt toate actele necesare deschiderii succesiunii in judetul Teleorman prin judecatorie si cui trebuie sa ma adresez pentru a intra in posesia unor copii legale sau duplicate pentru a le depune la dosarul de judecata si in ce oras trebuie deschis procesul de judecata.
De asemenea, explicati-mi, va rog, care este raportul legal de impartire a averii pentru ambele situatii - eu si sora mea cat putem obtine comparativ cu matusa si unchiul meu si, a doua situatie, eu comparativ cu unchiul meu, daca sora si matusa mea vor sustine in continuare ca nu au nicio o pretentie la masa succesorala sau nu se vor prezenta la proces.
[editat cu motivarea ca nu se poate face mica publicitate]
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cel mai recent răspuns: claudiu07 , utilizator 22:02, 26 Mai 2013
Buna dimineata,

Unu. Trebuie sa mergeti la primaria Insuratei unde trebuie sa aveti la d-voastra certificatul de deces al mamei, certificatul d-voastra de nastere si, daca este cazul, cel de casatorie. Acolo, solicitati sa vi se elibereze o adeverinta dupa inregistrarea din registrul de decese care-l priveste pe bunicul d-voastra sau o copie a certificatului de deces si anexa nr. 24 privindu-l pe bunicul d-voastra.
Doi. Cu aceleasi acte mergeti la notarul public in circumscriptia caruia se afla loc. Insuratei si solicitati-i sa va elibereze o incheiere din care sa rezulte daca dupa bunicul d-voastra s-a dezbatut sau nu succesiunea. Incheierea va costa in jur de 120 de lei si dureaza trei zile ca sa o primit. Din acesta incheiere veti sti daca bunicul a lasat sau nu testament, daca exista declaratii de acceptare a mostenirii si daca s-a dezbatut sau nu succesiunea.
Trei. Daca nu aveti certificat de mostenitor dupa mama d-voastra trebuie sa faceti pasii 1-2, schimband ceea ce trebuie schimbat, si privitor la mostenirea acesteia.
Patru. Inarmata cu inscrisurile despre care am vorbit mai sus si cu informatiile obtinute puteti merge la notar - daca nu s-a facut certificat de mostenitor dupa bunicul - sau sa cautati un avocat (oriunde in alta parte decat dand anunturi de mica publicitate pe acest forum) care o sa va explice pasii urmatori.
Va multumesc pentru raspuns. Dar mai am cateva nelamuriri legate de raspunsul dumneavoastra asupra carora va rog sa ma ajutati.
Pentru punctul unu: ce reprezinta anexa nr. 24 ce ati mentionat-o? Sunt specificate proprietatile ce le-a detinut inainte de deces?
Legat de punctul trei va pot confirma ca am certificat de mostenitor dupa mama mea, prin urmare inteleg ca acest punct este deja realizat.
Cu privire la punctul 4, mai are rost sa pierd vremea cu notarul avand in vedere ca unchiul meu refuza orice fel de colaborare? Eu zic ca este destul de evident ca nu ne vom intelege asupra dezbaterii succesorare prin notariat si macar sa trec direct la faza cu judecatoria. Prin urmare nu ar fi mai eficient mai degraba sa-mi gasesc un avocat?
La instanta trebuie sa prezentati obligatoriu incheierea de la notar.Veti plati la instanta 3 procente din masa succesorala ca taxa timbru.
Buna ziua,
Explicati-mi, va rog, la ce incheiere va referiti, fiindca nu inteleg. Totodata, va rog, daca se poate, daca cunoasteti, sa-mi raspundeti si la celelalte intrebari adresate mai inainte.
Va multumesc.
E vorba de incheierea despre care fac vorbire la pct. doi
u.b.i.k. a scris

Doi. Cu aceleasi acte mergeti la notarul public in circumscriptia caruia se afla loc. Insuratei si solicitati-i sa va elibereze o incheiere din care sa rezulte daca dupa bunicul d-voastra s-a dezbatut sau nu succesiunea. Incheierea va costa in jur de 120 de lei si dureaza trei zile ca sa o primit. Din acesta incheiere veti sti daca bunicul a lasat sau nu testament, daca exista declaratii de acceptare a mostenirii si daca s-a dezbatut sau nu succesiunea.

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii? dana87 dana87 O matusa a mamei mele a decedat si neavand mostenitori banuiesc ca au ramas mama mea si fratele ei. As vrea sa stiu ce acte trebuiesc facute ca mama mea sa ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)