avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Chitanta fiscala pentru sediu social in apartament.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Chitanta fiscala pentru sediu social in apartament.

Buna ziua,sunt proprietarul apartamentului in care societatea comerciala al carui unic actionar este sotia mea isi are sediul social..Am incheiat in acest sens un contract de comodat , fara a percepe chirie si apoi la plata intretinerii am solicitat la casieria Asociatei emiterea chitantei fiscale pe numele societatii comerciale pentru deducerea cheltuielilor.Mi sa eliberat o perioada , pana cand odata cu schimbarea presedintelui si a comitetului (luna trecuta) au schimbat si modul de emitere a chitantelor din cel clasic in cel executat de un program ce emite automat chitante la imprimanta.Cand am vrut sa platesc intretinerea ieri mi sa spus ca imi poate emite chitanta pe persoana fizica deoarece eu figurez in Cartea de imobil ca si proprietar si nu societatea...Am invocat contractul de comodat cat si faptul ca pana acum mi se emiteau pe firma dar presedinta e refuzat spunandu-mi ca nu vrea sa comita o ilegalitate...
Care este de fapt situatia?Care sunt de fapt drepturile noastre si care este solutia?Daca exista una si eventual o dispozitie legala as vrea sa mi se aduca si mie la cunostiinta in asa fel sa stiu cum sa rezolv problema.
Va multumesc mult pentru eventualul raspuns.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:39, 25 Mai 2013
Cea mai simpla solutie este: societatea deconteaza/contabilizeaza toate chetuielile inerente folosirii spatiului in baza contractului de comodat. Oricum ar fi util sa va consultati si cu un contabil expert.
goghe a scris:

Cand am vrut sa platesc intretinerea ieri mi sa spus ca imi poate emite chitanta pe persoana fizica deoarece eu figurez in Cartea de imobil ca si proprietar si nu societatea...Am invocat contractul de comodat cat si faptul ca pana acum mi se emiteau pe firma dar presedinta e refuzat spunandu-mi ca nu vrea sa comita o ilegalitate...

Asa este, are dreptate presedintele. Treaba cu contractul de comodat si cu sediul firmei in apartament se pune in felul urmator:
Daca tot apartamentul este sediu de firma, atunci dvoastra cum locuiti acolo? Locuiti la firma?
Daca tot apartamentul este sediu de firma, atunci trebuie sa schimbati destinatia spatiului, din locuinta in Spatiu comercial sau Birouri si sa platiti impozit corespunzator (mai mare) catre taxe locale. Schimbarea destinatiei trebuie inregistrata la oficiul de cadastru.
Daca tot apartamentul este sediu de firma, atunci trebuie sa platiti curentul la enel pe persoana juridica (tarife aproape duble).
Nu va mai intreb de modul legal in care deduce firma cheltuielile unor persoane fizice caci va complic prea mult!
Dpmdv, solutia era sa faceti comodat pe una camera iar cheltuielile sa le deduceti in mod proportional. Daca apartamentul are 2 camere, 1/2 din cheltuieli, daca apartamentu are 3 camere 1/3 din cheltuieli, etc. Desigur si legalitatea acstor decontari este intr-o dunga, dar se practica iar organul de control inchide cat de cat ochii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturi prin firma ypo ypo Avem un srl. cu doi asociati :sot-sotie,sediul firmei este apartamentul in care locuim si pe care suntem proprietari 50%sotul,50%sotia,nu am depus contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat. sweetanny sweetanny Buna ziua. Doresc infiintarea unui s.r.l. care va avea sediul social la o locatie si punctul de lucru in alta parte. La sediul social nu se va desfasura ... (vezi toată discuția)
Deducere chirie sediu social adrianadamian2009 adrianadamian2009 Sunt interesata sa inchiriez un apartament care va avea statut de locuinta personala pentru familie, cat si sediu social pentru o societate. In aceasta ... (vezi toată discuția)