avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere dupa intoarcerea din CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere dupa intoarcerea din CIC

Buna ziua,
Sunt in CIC pana pe data de 30.05.2013, am facut cerere pentru reintoarcerea la locul de munca. La intrarea in concediu prenatal a fost angajata o persoana cu contract pe perioada determinata. Intre timp persoana respectiva a plecat, fiind angajat altcineva pe postul meu. Am inteles ca acesteia i s-a intocmit contract de munca pe perioada nedeterminata. Exista posibilitatea concedierii dupa intoarcere? Stiu ca in conformitate cu OUG 111/2010, erau protejate de perioada de 6 luni numai mamele care stateau acasa 1 an si respectiv 3 ani, nu si mamele cu 2 ani. Apoi a aparut o completare, nu retin in care lege care spune ca si mamele care au stat 2 ani sunt protejate timp de 6 luni.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 29 Mai 2013
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei. - art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.

Coroborand acest text de lege cu principiul de drept caruia "unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept" rezulta faptul ca angajatorul este obligat sa va primeasca inapoi....

2. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

3. Intr-adevar, exista posibilitatea concedierii dvs la revenirea din CCC, dar angajatorul va trebui sa respecte prevederile legale in acest sens. Altfel, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Stiu ca in OUG 111/2010, era stipulat ca de aceasta prevedere beneficiaza doar mamicile care stau cu copilul 1 an si respectiv 3 ani. Stiu ca dupa revenirea la cuantumul de 85% a indemnizatiei, stiu ca aparut un articol de lege care protejeaza si maele care stau 2 ani. Nu mai stiu care este aceea.
Am gasit...este vorba de legea 132/2011.
Intr-adevar ,Legea 132/2011 pentru aprobarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilo care a modificat art.25 din OUG nr.111/2010, astfel:

4. La articolul 25 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 25 oug 111/2010 revenirea in activitate a salariatei din cic Ank27 Ank27 Conform articolului 25 din OUG 111/2010 salariata nu mai poate fi concediata 6 luni de la data revenirii definitive;aici nu se mai invoca motivul ... (vezi toată discuția)
Reincadrarea in munca dupa expirarea concediului pt. cresterea copilului laura-ioana laura-ioana Exista posibilitatea ca dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului, angajatorul sa nu te mai reprimeasca in aceeasi functie? Ar putea sa motiveze ca ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu crestere copil de la 1 an la 2 ani mariuca04 mariuca04 Am optat pentru CCC pe o perioada de 1 an, iar acum as dori sa prelungesc prin concediu fara plata pentru inca 1 an conform OUG 111/2010. Am urmatoarele ... (vezi toată discuția)