Am introdus o actiune in contencios administrativ prin care solicitam numai anularea unui act emis de o institutie a statului, procedura de atac prevazuta de legea aplicabila in domeniul respectiv. Cum fac sa introduc in aceeasi cauza/acelasi dosar pretentii suplimentare: daune morale si cheltuieli de judecata? Cineva mi-a spus ca va trebui sa solicit cheltuielile de judecata atunci cand instanta imi da cuvantul pe fond, iar pentru daune morale trebuie sa introduc o noua actiune. Cum ma sfatuiti sa procedez in ceea ce priveste cele 2 chestiuni: daune morale si cheltuieli de judecata?
Art.204 C.proc.civ. prevede:
(1) Reclamantul poate să-și modifice cererea și să propună noi dovezi, sub sancțiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanța dispune amânarea pricinii și comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancțiunea decăderii, va fi depusă cu cel puțin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de ședință declarațiile verbale făcute în instanță când:
1. se îndreaptă greșelile materiale din cuprinsul cererii;
2. reclamantul mărește sau micșorează cuantumul obiectului cererii;
3. se solicită contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit în cursul procesului;
4. se înlocuiește o cerere în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sau invers, atunci când cererea în constatare este admisibilă. (3) Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părților.
Asadar, daca nu a trecut primul termen de judecata la care ati fost legal citat, puteti sa va modificati cererea de chemare in judecat prin adugarea de noi capete de cerere.
Daca a trecu , modificare se va putea face numai cu acordul expres al partii adverse.