avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate fi data in judecata CNAS? Va multumesc anticipat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate fi data in judecata CNAS? Va multumesc anticipat

Buna ziua. Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce posibilitati am pentru a rezolva urmatoarea situatie:

Mama mea nu este nici angajata, nici somera si nici pensionara neavand inca varsta pentru pensie anticipata si nici nu isi gaseste un alt loc de munca asadar nu plateste nicio contributie la asigurari. Anul trecut a primit intr-un cont la banca suma de 500lei. Nu a ridicat-o imediat si banca i-a calculat o dobanba de 30 BANI. Acum a primit de la CNAS o instiintare prin care i se aduce la cunostinta ca anul trecut a realizat venituri din dobanzi si drept urmare trebuie sa achitate contributia pentru tot anul inclusiv penalitati, toate in cuantum de aproape 600 lei. La sfarsit am pus intreg continutul instiintarii.

Mi se pare aberant sa plateasca 600 lei pentru o dobanda de 30 BANI la o suma de 500 lei. E mai mult decat aberant. Suma pentru asigurari sociale este mai mare decat suma primita. Normal ar fi sa se plateasca procent/proportional cu veniturile obtinute, cele de 30 bani, nu?! Asa e si in alte tari si asa mi se pare si normal. Chiar si un impozit de 50% pentru PROFIT nu pentru suma incasata. In fond si in cazul unei afaceri platesti impozite pe profit nu pe sumele incasate si acele impozitie sunt procentuale nu sume fixe.
Castigi din dobanzi 100 milioane platesti un anumit impozit la ei. Castigi 30 bani platesti ca pentru 30 bani. Cum e posibil sa plateasca contributii pentru un an intreg cand ea a primit o singura data o suma de bani (nu ca plata pentru ceva ci ca ajutor tocmai pentru ca nu se descurca cu banii) ce a generat un profit de 30 bani. La coada i-a zis cineva ca decizia poate fi atacata in instanta pentru ca nu e legal sa se aplice retroactiv. Trebuia ca anul trecut sa depuna o declaratie din care sa reiasa dobanda de 30 bani si astfel nu ii mai calculau contributie la minimul pe economie? Nu inteleg cum se poate intampla asa ceva.

Va rog frumos sa-mi spuneti cum se poate proceda in acest moment?

1. Sa astepte acasa decizia de impunere din partea CNAS si apoi cu dovada de la banca vis-a-vis de dobanca incasata sa actioneze in instanta?
2. Sa duca dovada de la banca la CNAS si acolo ei ii vor recalcula contributia?

Dupa ce ca nu are bani si nu isi gaseste nimic de munca acum are si de platit 600 lei contributie pentru tot anul pentru o dobanca de 30bani la o suma de 500lei, primita o singura data intr-un an.Iar

Textul instiintarii este urmatorul:

In conformitate cu art. 215 alin (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, aveati obligatia de a depune la casa de asigurari de sanatate declaratii privind obligatiile de plata ce va revin fara de FOndul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Va invitam ca in termen de 15 zile de la primirea prezentei, sa depuneti declaratiile, insotite de deciziile de impunere anuale emise de organele fiscale si procesele verbale de inspectie fiscala, dupa caz, pentru perioada - 2011, si sa justificati plata/neplata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceasta perioada.
Nedepunerea declaratiei/declaratiilor privind obligatiile fata de fond conduce la stabilirea din oficiu a contributiilor.
Aceasta instiintare va este comunicata in temeiul art. 83 alin (4) din Ordonanta Guveernului nr 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. V din alin (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr 571/2003 privind Codul fiscal.

Va multumesc anticipat pentru ajutor
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
clara24, utilizator
Poate alege varianta 2) ... sau poate face direct la instanta o contestatie.
Din pacate, asa este legea sanatatii.
Daca se realizeaza venit 1 leu si respectivul nu are loc de munca trebuie sa plateasca 5,5% la respectivul venit, dar nu mai putin decat calculat la salariul minim brut pe economie, astazi 750 lei. Asta vine aprox 42 lei/luna.
Inteleg ca asa este legea, dar nu toate legile din romania sunt corecte, toate avand ca scop jecmanirea cetatenilor. Si din cate am vazut si la tv orice lege are tot felul de "portite" si modalitati pentru a fi atacata. Trebuie sa existe una si in acest caz. Poate pentru ca e o decizie retroactiva, poate pentru ca i se impune o suma aberanta pentru un venit mult prea mic. Nu ma pricep. Tocmai de-asta am apelat la acest forum. Daca ea ar fi imprumutat acei 500 lei cuiva si persoana ii returna tot trebuie sa mai plateasca contributia? Este constitutional, legal, rational, de bun simt?! Sa platesti pentru un an in cazul unor venituri primite doar o singura data? Platesti impozit, contributie, la toata suma, nu numai la dobanda, dar cum sa platesti tot anul pentru o singura suma? In felul asta se poate trezi ca are de platit contributie tot restul vietii pentru ca a castigat la loto 30 lei si nu are serviciu.

Va rog, daca exista vreo modalitate de a rezolva aceasta situatie, sa ma indrumati. Chiar si daca ar plati contributie pentru luna in care a primit banii. Dar pentru un an intreg?! Si daca esti angajat si muncesti 3 luni platesti pentru alea 3 luni, nu pentru un an intreg. Cat de nesimtit poate fi acest stat roman...
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
clara24, utilizator
Ce sa va zic? Daca nu are nici un fel de serviciu si nu este nici coasigurat, orice cetatean trebuie sa plateasca 42 lei/luna cass. Faptul ca pe mama dvoastra au depistat-o de la banca pentru dobanda aceea micutza, este pentru ca au gasit-o dupa CNP prin raportarile pe care le face banca. Dar cu sau fara contul de la banca, tot ar fi trebuit sa plateasca, daca nu avea serviciu (mai putin in situatia in care, sotul sau copii dansei ar fi coasigurat-o).
Despre "legalitatea" legii nu ma pronunt.
Despre dreptul la contestatie, da il aveti, puteti face contestatie.
Despre sansele de castig ...ce sa va spun? Ca aveti sanse? Nu pot sa va mint!
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
trandafir2, moderator
dar daca nu ma ionsel si la anumite categorii de asigurati printre care coasigurati ,pers cu handicap de nu realizeaza alte venituri decat indemnizata de handicap mi se pare ca si acestora daca realizeaza orice fel de venit le este impozitat cu aceasta suma,incredbil dar adevarat ce sa mai zic romania natia abuzurilor

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere anuala pentru plata cass tristanciufu tristanciufu In anul 2012 am avut venit in valoare de 252 lei. Prin decizia de impunere 630 trebuie sa platesc pentru un venit de 8400 de lei, adica 468 de lei ? De ce ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate minori asmotortrade asmotortrade Buna ziua! Am urmatoarea problema : incepand cu 2008 si pana in prezent fiul meu minor incaseaza lunar chirie de la o societate pt. o camera inchiriata. Intre ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere cnas MariusZ17 MariusZ17 Am primit un plic saptamana trecuta prin care CNAS imi impune sa le platesc suma de 536 lei ptr ca as avea venituri din dobanzi bancare. Am citit legea,dar ... (vezi toată discuția)