avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... EXCEPTIA INSUFICIENTEI TIMBRARI
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

EXCEPTIA INSUFICIENTEI TIMBRARI

Buna ziua,
Va solicit sprijinul pentru rezolvarea urmatoarei spete:
Am formulat cerere de interventie principala in cadrul unui dosar de partaj bunuri comune, eu fiind creditorul reclamantului la cel de-al doilea termen de judecata.
Desi au trecut mai multe termene de la data la care am formulat cererea de interventie, instanta nu s-a pronuntat asupra cererii de admitere in principiu, insa mi-a pus in vedere sa timbrez cererea de interventie in suma de 194 lei, avand in vedere faptul ca acesta cerere poate fi formulata si pe calea contestatiei la executare. Desi m-am opus initial, considerand ca obligatia achitarii taxei de timbru imi va reveni odata cu admiterea in principiu a cerereii mele, totusi am achitat taxa impusa de instanta. Dupa depunerea dovezii de achitare a taxei de timbruparata a invocat exceptia insuficientei timbrari a cererii de interventie, motivat de faptul ca nu s-a platit conform cererii de chemare in judecata.
Intrebare: se poate discuta cu privire la exceptia insuficientei timbrari inainte de admiterea in principiu a cererii de interventie? Din punctul meu de vedere, doar dupa a.i.p. pot avea calitate procesuala in litigiul respectiv si, deci, drepturile si obligatiile ce imi revin.
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 22:03, 28 Mai 2013
Obligatoriu prima data se timbreaza si apoi se fac orice fel de discutii cu privire la o cerere.

Chiar si cererile supuse admisibilitatii in principiu, urmeaza aceleasi reguli.
Daca instanta a dispus o taxa de timbru si apoi a apreciat ca trebuie achitat mai mult este complicat.Cam poate sa aprecieze ulterior...
Instanta are dreptul de a analiza si a dispune la plata taxei de timbru insa va puteti apara si cautand argumente ca taxa este suficienta.
Puteti solicita si ajutor public judiciar.
Asa veti mai castiga timp.
PAS22 a scris:

Din punctul meu de vedere, doar dupa a.i.p. pot avea calitate procesuala in litigiul respectiv si, deci, drepturile si obligatiile ce imi revin.


Si existenta sau nu a calitatii procesuale intr-un proces, se discuta numai dupa ce se timbreaza cererea corespunzator.
Obligtia achitarii taxei de timbru exista anterior admiterii in principiu a cererii, ptr ca instanta se va putea pronunta pe o cerere numai in masura in care este legal sesizata .
Daca s-a ramas in pronuntare pe aceasta exceptie si instanta nu v-a acordat un termen sa timbrati corespunzator ,cererea poate fi respinsa ca insuficient timbrata.
Cererea de interventie se taxeaza dupa regulie aplicabile cererii sau actiunii principale.
De acord cu sustinerile dumneavoatsra, si apreciez proptitudinea si profesionalismul cu care mi-ati raspuns. Insa revin cu o intrebare: in cazul in care, sa zicem, nu timbrez, iar instanta anuleaza cererea. Incheierea respectiva va fi formulata astfel: .... anuleaza cererea de intervenite formulata de.... " CINE? ce calitate procesuala are cel a carui cerere a fost anulata??? Ma pot numi intervenient doar prin cererea pe care eu am adresat-o? Pot sa-mi stabilesc eu calitatea procesuala fara a fi verificat daca indeplinesc conditiile admisibilitatii? Din punctul meu de vedere, intervenientul are parte de o procedura diferita de cea a reclamantului/paratului. El nu isi poate stabili calitatea procesuala prin simpla cerere, ci doar prin dupa ce instanta verifica daca sunt indeplinite conditiile admisibilitatii in principiu : interes, etc. NCPC stabileste ca intervenientul devine parte in proces numai dupa admiterea in principiu a cererii sale. Or, care este rolul acestui text de lege? Nu credeti ca tocmai aceste dispozitii ii confera calitatea de parte in proces, putandu-i-se astfel invocate exceptii. Mai mult, CPP stabileste clar procedura de judecata, instanta avand la dispozitie doua solutii : fie o admite in principiu, fie o respinge ca inadmisibila. In niciun caz nu o anuleaza ca insuficient timbrata.
Astept cu mare interes sugestiile dumneavoastra!

Alte discuții în legătură

Buna ziua !.ce se poate pronunta ?-,,amana pronuntarea,,la ultimul ... bodisin bodisin Buna ziua !.Ce se poate pronunta ?-,,amana pronuntarea,,La ultimul termen de judecata s-a avut in vedere discutarea exceptiilor in procesul civil. Cumva ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru ioanandrei ioanandrei va rog,sa ma ajutati in lamurirea unei situatii. 1.cererea de chemare in judecata se face in tribunal: Instanta constata ca este o cerere ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol ? ioana_26 ioana_26 buna ziua ! am depus la judecatorie o actiune in pretentii ,fiind netimbrata judecatorul a invocat exceptia netimbrarii cererii si printr-o sentinta civila se ... (vezi toată discuția)