avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de varsta

Sunt nascuta in iulie 1961, am 28 ani si 6 luni vechime in munca si 4 ani de facultate la zi , sex feminin. Cand pot sa ma pensionez anticipat?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Lentian, utilizator
Barbat,sau femeie ?
femeie
Pentru femeie,conditii:

Limita de varsta la 62 de ani si 1 luna.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 57 de ani si 1 luna.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 40 de ani si 3 luni,fara stagiu asimilat.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 32 de ani si 3 luni,fara stagiu asimilat.

Legea 263/2010

Art. 62


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).


Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cand pot iesi la pensie.Sunt nascuta la data de 21.06.1955 si am 38 de ani de cotizatie. Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie anticipata DanaDaniela1 DanaDaniela1 Sunt nascuta in 05 1959 am 33,5 ani vechime ,la ce varsta pot iesi la pensie anticipata? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fleuresdelune fleuresdelune Am 48 ani, nascuta in martie 1965 si lucrez din 1983,respectiv 30 de ani vechime fara intrerupere.Cand pot sa ma pensionez anticipat si in ce conditii? (vezi toată discuția)