avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua,am si eu o mare problema cu pensia de urmas de care ar trebui sa beneficieze sora mea in urma decesului tatalui nostru.Sora mea,care acum are 45 de ani,la virsta de 8 luni ,in urma meningitei,a ramas cu handicap psihic,oligofrenie mintala.Cum in anii 70 si pina la virsta de 16 ani,adica anul 1983 ea a fost in centre de recuperare,scoala speciala din CARANSEBES,peste tot li se cereau parintilor mei acte medicale,cum in acei ani nu existau xeroxuri,ei nu au putut face copii ca sa le ramana,si nici nu au stiut ca trebuie sa pastreze acele documente.Faptul este ca acum ,la stabilirea dreptului de pensie de urmas ni se cer acte doveditoare ale bolii pina la 16 ani.Am vorbit si la scoala din Caransebes si mi-au spus ca nu au pastrat in arhiva dosare ca sa gasesc acolo ceva.Mentionez ca avem un certificat de handicap din anul 1984,aprilie,cind ea avea 16 ani si 10 luni,certificat ce le-a fost cerut parintilor mei pentru a putea sa o inscrie intr-o forma de invatamint tip scoala profesionala speciala,la Suici,in jud Arges.Ce putem face ,si care ar fi o cale de a putea demonstra ca boala ei este inainte de virsta de 16 ani.Suntem disperati,deoarece pensia tatalui nostru era baza ei financiara,deoarece ea beneficiaza doar de o pensie de handicap de 230 ron.va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:25, 29 Mai 2013
Daca aveti un certificat de incadrare in grad de handicap din 1984 uitati-va daca are inscrisa pe el data aparitiei bolii. Incercati la institutia care a eliberat certificatul de incadrare in grad de handicap in anul 1984.
Pt a-i depune dosar de pensie de urmas va trebuie si un certificat de incadrare in grad de handicap din care sa rezulte ca are handicapul din copilarie.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas in r. moldova mariabedau mariabedau sant vaduva de 12 ani sotul meu a fost invalid de gradul 2 pe viata in razboiul din transnistria, sotul a decedat in anul 2003.as dori sa aflu daca pot avea ... (vezi toată discuția)
Pensie copil aflat in strainatate SC QCERT SRL SC QCERT SRL Un copil roman, domiciliat in Canada, are dreptul la pensie de urmas din partea tatalui care a muncit aproape 20 de ani in Romania , peste 5 ani in Canada, ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2000 tatal meu a decedat acum 15 ani. eu am 23 ani,si primesc conform legii 19/2000 pensie de urmas. am terminat o facultate si sint inscrisa la a 2 a. casa de ... (vezi toată discuția)