avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare concediu de crestere si ingrijire copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare concediu de crestere si ingrijire copil pentru un copil nascut in strainatate

Buna ziua,
Lucrez in Romania cu contract individual de munca, avand 6 ani vechime in domeniu.Acum o luna m-am hotarat sa imi iau concediu, fiind si insarcinata si sa plec la sotul meu in Anglia pt 2 saptamani.Din motive idependente de vointa mea si aparand niste probleme medicale datorate sarcinii, nu am putut sa ma intorc in Romania, iar acum cateva zile am nascut in Anglia.Eu doresc sa ma reintorc acasa impreuna cu copilul si sa il cresc in Romania si as vrea sa stiu daca mai pot beneficia de concediul de crestere si ingrijire copil, copilul fiind nascut in strainatate, iar eu indeplinind cerintele in privinta stagiului de cotizare pentru acordarea concediului de crestere si ingrijire copil.
Va multumesc si astept raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 31 Mai 2013
OUG nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede :
Art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

....

ArtT. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal,
cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

ISR = indicatorul social de referinţă, care in prezent are o valoare de 500 lei.

Asadar, daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC atunci puteti beneficia de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract perioada nedeterminata-indemnizatie Mateita Mateita Buna ziua!Eu lucrez ca psiholog scolar la un afterschool. Contractul meu este intocmit pe o perioada determinata de pe 16 septembrie pana pe 19 iulie. Muncesc ... (vezi toată discuția)
Drepturi pt mama nou nascut. codrutdancau codrutdancau Buna ziua. Sunt din Serbia,rezidenta in Romania,prin casatorie,cu domiciliul in Romania(coproprietar).Sunt angajata de mai mult de un an,cu un sfert de ... (vezi toată discuția)
Preluarea de catre tata al celui de al doilea concediu de ingrijire copil sandruelena sandruelena Am avut un concediu de ingrijire copil in perioada 2013-2015.Apoi am intreat direct in al doilea concediu de ingrijire din 2015 pana in prezent.As vrea sa ... (vezi toată discuția)