avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere in cazul unui frate cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere in cazul unui frate cu handicap

Sora mea (de tata) este o persoana adulta cu handicap mintal. Dupa decesul mamei vitrege (sotia tatalui meu), fiind singura ruda in viata ramasa in tara am hotarat impreuna cu sotul meu sa avem grija de ea. Fratele ei s-a stabilit in alta tara cu ajutorul mamei lui inainte de deces. Din pacate nu vrea sa se implice in sprijinirea financiara a surorii sale bune, motivand ca nu are nici un fel de obligatie legala in ceea ce o priveste.
Eu si familia mea o sprijinim din toate punctele de vedere insa financiar este o mare problema, intrucat exista necesitati majore iar pensia de urmas pe care am reusit sa o obtin dupa decesul mamei ei nu-i ajunge pentru traiul de zi cu zi.
Poate fi obligat fratele ei de catre instantele de judecata la un ajutor financiar in favoarea surorii sale ?
Va multumesc
Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.

Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.

Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.

Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

Dupa cum vedeti, legal exista obligatia de intretinere, conteaza mult care sunt veniturile surorii bolnave, ale fratelui , precum si celelalte obligatii ale fratelui.
In afara de pensia de urmas, banuiesc ca sora beneficiaza si de indemnizatia de handicap.

Potrivit art.516 c.civ., obligatia de intretinere exista intre frati si surori.Fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor ( art.519 c.civ.)
Sora mea are o indemnizatie de handicap in valoare totala de 234 lei. Fratele ei are rezidenta in Germania, este angajat acolo si are venituri de peste 2.500 euro. Stabilirea sa acolo s-a facut cu ajutorul financiar al mamei sale (mama mea vitrega) incepand cu 2010 pana la decesul ei in noiembrie 2011. Sotia lui si mama ei au imprumutat de la mama mea vitrega o suma considerabila de bani in scopul reintregirii familiei fratelui, cu promisiunea ca ii vor restitui acesti bani cand vor ajunge in Germania. Din pacate odata stabiliti acolo fratele vitreg si familia lui nu si-au mai respectat promisiunea de restituire si ajutor financiar, cauzand in cele din urma decesul mamei lui (mama mea vitrega). Nu s-a implicat dealtfel nici macar in actiunea prilejuita de inmormantarea acesteia, abandonandu-si practic sora cu handicap mental. Asa am ajuns sa ii port de grija surorii mele vitrege insa vreau ca si fratele ei sa contribuie macar financiar.
In ce stare e sora, are discernamant ? Ati putea sa incercati s-o puneti sub interdictie, sa-i deveniti tutore ( dvs sau sotul dvs) sa ii actionati in judecata fratele, veti proba ca dvs intretineti sora in natura si cu cat puteti financiar.
Mama ei avea ceva bunuri, e cazul sa dezbateti mostenirea dupa dansa ?
Sora mea vitrega este diagnosticata cu schizofrenie si am fost obligati sa ii instituim un curator pe perioada desfasurarii succesiunii, in persoana sotului meu. Ba mai mult, pentru ca este o persoana ce nu se poate gospodari singura, am decis sa stam impreuna in ideea de a o ajuta.

Ne ocupam asiduu de starea sanatatii ei mintale, incercam practic sa o redam societatii, dar financiar necesitatile ei depasesc bugetul ei si al nostru. De aceea am apelat la fratele vitreg din Germania in speranta de a contribui financiar la viata si tratamentul surorii vitrege.

Fac inca o data mentiunea: fratele din Germania si sora cu handicap sunt frati buni, eu sunt doar sora de tata cu ei, dar am crescut practic impreuna.
Nu as fi vrut sa ajung in instanta pentru acest minim ajutor financiar, dar fratele nu-mi lasa alta alternativa, motivand ca el nu are obligatia de a-si intretine sora, avand la randul sau o familie.

Si eu am o familie, insa nu am putut s-o abandonez pe strada pe sora vitrega.
Ce alternative juridice am pentru a-i obtine un sprijin financiar si din partea fratelui ?
Multumesc tare mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copiii sunt obligați să-și îngrijească părinți nevoiași? KO KO KO KO Bună seara, mă numesc Eugenia și am un frate vitreg care nu vrea să colaboreze cu mine la îngrijirea mamei noastre cu un handicap de 100% pe care o țin ... (vezi toată discuția)
Obligatia copiilor de a-si intretine parintii wergy wergy Buna ziua, ma numesc Alexandru si am doua surori. Mama noastra cu pensie de 600ron, nu are locuinta deoarece a fost evacuata in 2002 de la adresa unde ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii din partea copiilor in franta m_1980 m_1980 Buna ziua M-am mutat impreuna cu copii mei in Franta de 10 ani. Ei au acum 18 si respectiv 26 de ani. Mama lor a decedat in 2004. Ii sustin pe amandoi ... (vezi toată discuția)