O Asociatie de Proprietari poate solicita "Ordonanta de Plata" sau "Cerere cu valoare mica" conform NCPC si sa completeze formularul conform OMJ 359? Cum se procedeaza? Este mai usor de recuperat banii din restante?
Multumesc.
Exista practica neunitara intre instante
Puteți formula cerere de chemare in judecata pe formularul dedicat procedurii cererilor cu valoare redusa, iar daca instanța va constata ca exista impedimente la aplicarea acestei proceduri ,daca rau platnicul va aprecia neintemeiate sumele impuse si va solicita proba cu inscrisuri=expertiza financiar contabila,instanta eventual va ridica obiectii/exceptii si va înștiința cu privire la aplicarea procedurii de drept comun.
Pe data de 6 iunie 2013 am depus documentele la Judecatoria Ploiesti pentru emitere unei "ordonante de plata" pentru doi restantieri.Pe 17 iunie am primit "Comunicare Adresa" prin care ni se solicita, citez
- "A. Obligatia de a depune in 2 exemplare urmatoarele acte: cererea de chemare in judecata, inscrisurile doveditoare" Daca in termen de 10 zile nu indeplinim obligatiile se sanctioneaza cu anularea cererii.
Pentru al doilea dosar am primit la fel "Comunicare Adresa" pe data de 19 iunie 2013 ,citez
- "B. Obligatia de a indica urmatoarele: aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea"
Mentionez faptul ca solicitarea de emiterea "Ordonantei de Plata" cat si documentele amexate sunt identice,dar copleturile de judecata sunt diferite. Ma poare ajuta cineva? Suntem o asociatie de 20 ap. si nu ne permitem un avocat.
Daca la primul dasar imi este clar ce trebuie sa depun,adica "Chemarea in Judecata",actele doveditoare le-am depus,la cel de al doilea dosar asi avea nevoie de un pic de ajutor.
Multumesc.
In ambele dosare aveti de indeplinit formalitati elementare pe care trebuia sa le faceti odata cu inregistrarea cererii.
Cererea insotita de acte, inscrisuri doveditoare..., se depun in doua exemplare pentru ca unul ramane la dosarul din instanta iar alt exemplar este trimis intimatului odata cu citatia...
Apoi poate ca nu ati indicat motivele pentru care ati chemat restantierul in judecata iar instanta va solicita sa faceti acest lucru. Precizati ca in fapt dl Ionescu este proprietarul apartamentului XX, nu si-a platit cotele catre asociatiei de la data de..., a raspuns ori nu la notificarea facuta de asociatie, nu a contestat instituirea privilegiului imobiliar, a semnat un contract de esalonare pe care nu l-a respectat, a aprticipat sau nu a vrut sa participe la o sedinta ce mediere samd.
Precizati ca in drept va intemeiati cererea pe prevederile Legii 230/2007, art.xx si ale Codului civil art. xx...
Am depus toate actele si actiunea este urmatoarea.Nu am facuto bine?
Cu stima,
"Asociatia de Proprietari Bl.6A, sc.B, USCATORIE din ----
Str.----,nr.6, Bl.6A, sc B
Către,
Judecatoria Ploiesti
DOMNULE PRESEDINTE ,
Subscrisa Asociatia de Proprietari Bl. 6A,sc.B, uscatorie , cu sediul in P-----i, Str. S----- nr.6, Bl.6A,sc B, reprezentata legal de doamna T. M. , presedinte ,in calitate de creditor – reclamant, cheama in judecata pe debitorul D. G. F , domiciliat in P---i , str.S---- nr.6 ,Bloc 6A , sc.B. ,et. 4, ap. x ,solicitindu-va emiterea unei ordonante care sa contina
ORDONANTA DE PLATA
Conform Noului Cod de Procedura Civila.
pentru a-l obliga a ne plati suma de : 2028.62 lei (doua mii douazeci si opt lei si 62 bani), reprezentand :
a) - 1721.90 lei ( una mie sapte sute douazeci si unu lei si 90 bani.) cu titlu de debit neachitat la plata cheltuielilor de intretinere la data de 1 iunie 2013.
b)- 179 lei (una suta saptezeci si noua lei) cu titlu de penalitati aferente sumei de mai sus , calculate in baza contractelor de furnizare de utilitati incheiate intre asociatie si furnizorii de utilitati publice,conform ar.42 ,alin.10 din Legea 51/2006 privind serviciile de utilitati publice, coroborat cu prevederile art.3, alin.5 din Legea 210/2005 privind modificarea Codului de Procedura Fiscala , in cuantum de 0,2 % pe zi de intirziere cat si in baza Procesului verbal al Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari prin care s-a stabilit cuantumul penalitatilor .
c)- 127.72 lei (una suta douazeci si sapte lei si 72 bani ) restante lucrari de reparatii.
Motivele actiunii sint urmatoarele :
In fapt , paratul nu a mai platit intretinerea, ceea ce, in lipsa unor alte posibilitati de recuperare a debitelor, ne obliga a-l actiona in judecata.
In drept ne intemeiem cererea pe dispozitiile art.50 si 58 din Legea 230/2007 , H.G. 1588/2007 si NCPC.
In dovedirea actiunii noastre ne folosim de urmatoarele probe : acte (fisa de calcul defalcata pe luni, fisa de calcul penalitati, copie Lista de Plata, copie notificare, alte acte).
Depunem prezenta cerere si copii dupa actele doveditoare in 2 exemplare.
Precizam ca prezenta actiune este scutita de taxa de timbru conform art. 50 alin.2 din Legea 230/2007 .
Va solicitam judecata in lipsa conform art. 242 C. pr. Civ. si comunicarea actelor de procedura la presedintele l Asociatiei de Proprietari din P, Str.S,nr. 6, Bl.6A, sc.B ,ap. x d.na T M