avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Propunere legislativa cu privire la profesorii ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Propunere legislativa cu privire la profesorii instrumentisti

Buna ziua ! As dori sa fac o propunere pentru a fi legiferata , deloc ilegala, cu motivatie ! Un artist instrumentist, instrumente de suflat, absolvent de Conservator, beneficiaza de grupa I de munca daca activeaza intr-o orchestra ca si angajat, conform legii pensiilor 263/2010: Conditii speciale de munca ( punctul 9 )

Locurile de munca in conditii speciale reprezinta acele locuri de munca unde exista factori de risc profesional, care, prin natura sarcinii de munca si a conditiilor de realizare a acesteia, conduc in timp la reducerea prematura a capacitatii de munca, imbolnaviri profesionale si la comportamente riscante in activitate cu urmari grave asupra securitatii si sanatatii angajatilor si/sau a altor persoane.

. activitatea artistica desfasurata in urmatoarele profesii:
1. Balerin
2. Dansator
3. Acrobat
4. Jongler
5. Clovn
6. Calaret de circ
7. Dresor de animale salbatice
8. Solist vocal de opera si de opereta
9. Instrumentist la instrumente de suflat
10. Cascador
Daca nu activezi ca instrumentist intr-o orchestra, si esti profesor de instrument de suflat, pe toata perioada angajarii, partiturile de orice fel, le executi spre exemplificare elevilor sau studentilor prin a canta(sufla) la acel instrument. Si asta se inatmpla zilnic, pe parcursul normei de lucru. Intrebarea mea este : De ce nu se acorda grupa de munca in aceste cazuri, avand in vedere ca meseria este aceeasi ?Credeti ca daca mai multi profesori instrumentisti(instrumente de suflat) facem o petitie cu titlu de propunere la Comisia de munca din cadrul Senatului, putem avea castig de cauza? sau ...traim in Romania si asta ce ocupa tot timpul ? Multumesc anticipat si va doresc o zi minunata ! Cu stima
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:08, 3 Iunie 2013
Grupa de munca se acorda in functie de locul unde prestezi nu de locul muncii. ex. contabil pe santier fata de contabil in birou multinationala. aceasi profesie unui grupa a II a unul grupa I. deci una e sa fi intr-o orghestra unde zgomotul e mult mai mare iar organismul e mult mai afectat decat intr-o sala de curs unde predai la cativa elevi, eventual scapi si de stresul gresirii uneia sau a 2 note din partitura.

asa ca sintagma cu romania nu-si are rostul, iar propunerea la fel
Nominalizarea in conditii speciale de munca, in noua lege a pensiilor, nr. 263/ 2010, s-a facut in urma propunerilor venite de la institutii/ firme/ specialisti, etc., avand la baza incadrarile prevazute in vechea lege a pensiilor nr.19/ 2000 si ca urmare a intocmirii unor documentatii de catre firme/ institutii, etc. pe locuri de munca/ posturi de lucru, respectandu-se prevederile din HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru conditii deosebite), respectiv din HG nr. 1025/ 28.08.2003 (pentru conditii speciale), cu termene succesive pana la aparitia noii legi.
Conform actelor normative mentionate, firmele/ institutiile trebuiau sa intocmeasca niste documentatii care se avizau de catre ITM si in final de catre inspectia muncii.
Probabil ca institutia dvs. nu a intocmit o astfel de documentatie, motiv pentru care locul de munca/ postul de lucru, al dvs. nu este nominalizat in noua lege.
Una din conditiile puse pentru ca postul dvs. sa figureze in conditii speciale/ conditii deosebite era sa fi fost nominalizat in vechea lege a pensiilor nr.19/ 2000.
Dreptul la petitie este garantat tuturor cetatenilor tarii. Puteti intocmi un material documentat, la care sa anexati buletine de determinare noxe fizice (zgomot, vibratii, etc.) si buletine medicale individuale (din care sa reiasa existenta unor afectiuni, datorate desfasurarii activitatii dvs.) pe care sa il trimiteti la parlament/ inspectia muncii/ ministerul muncii.
Personal nu cred ca aceeasi activitate, desfasurata in conditii identice (ma refer la suflat, nu si la zgomot), poate fi un motiv pentru ca la cei din orchestra sa li se acorde grupa de munca si unui instrumentist individual, sa nu i se acorde, in conditiile in care un instrumentist individual/ profesor isi poate desfasura activitatea un timp mai indelungat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de muncă a_silvian a_silvian Buna ziua, Există un decret in 1990 unde sunt specificate meseriile care intra in grupa 1 si 2 de munca. Mai concret ma interesează dacă din ... (vezi toată discuția)
Despre pensie conditii speciale narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru ca nu am reusit sa tin pasul cu nenumaratele schimbari aduse legii pensiilor in ultimii ani, rog specialistii in domeniu prezenti pe acest ... (vezi toată discuția)
Nedumerire : pfa sau altceva.... Florin_IT Florin_IT Momentan lucrez la bugetar cu norma intreaga. In timpul liber merg ocazional la nunti, ca instrumentist suflator sau mai predau ore de muzica si instrument ... (vezi toată discuția)