avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot beneficia de somaj ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot beneficia de somaj ?

Buna ziua,
Lucrez de 4 luni la o firma privata, luna aceasta respectiv a 5-a, este de preaviz ( inca nu mi-au dat actele, dar urmeaza dupa spusele lor ).
As dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj avand in vedere vechimea destul de mica la actualul loc de munca ?
Mentionez ca vechimea totala in munca este de ~ 10 ani, fara intrerupere, insa in luna ianuarie, ultima luna la locul de munca anterior, am avut 2 sau 3 zile de concediu fara plata. De la locul de munca anterior am plecat eu.
La actualul loc munca mi-au spus ca nu se poate, dar as dori o parere obiectiva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 4 Iulie 2013
De la data incetarii contractului de munca trebuie sa aveti anterior acestei date lucrate 12 luni din ultimele 24 luni (cu program de 8 ore)
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Prin urmare, cum va inceta c.i.m.?
Lucrez din 1999, cu program de 8 ore, dar am spus ca vechimea este de doar 10 ani pt ca doar din 2003 am avut carte de munca.
Deci ar fi indeplinite conditiile doar ca situatia e mai ciudata si nu stiu daca ma mai incadrez, avand in vedere ca ultimele 12 luni lucrate sunt la 2 firme diferite. Si doar de la actualul loc de munca este concediere.
Se mai poate acorda in acest caz ajutorul de somaj ?
V-am intrebat cum se va desface c.i.m. , concedierea poate fi din motuive care tin de persoana salariatului sau din motive care nu tin de persoana salariatului.

Stagiul minim de cotizare - de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii cererii la somaj - poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
Dupa motivele invocate, nu cred ca tin de mine, dar din moment ce nu mi s-a dat inca notificarea, nu stiu ce vor scrie in ea.
Mi s-a spus ca vor sa ma inlocuiasca pt ca nu am reusit sa-mi inving timiditatea, pt ca vb incet, ca ma descurc la birou cu ce am de facut dar ca administratorul considera ca nu primeste cat plateste. Ca si cum sa fii o persoana calma, linistita, care nu tipa si nu se cearta ar fi motiv de concediere.
Primul angajator are sediul in Ilfov si al doilea in Bucuresti. Daca se pot cumula, unde ar tb sa merg cu actele ?
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
c_ia, utilizator

Alte discuții în legătură

Notificare preaviz desfacere contract de munca. Danbossu Danbossu Buna ziua. As dori sa stiu daca este legal sa primesti o notifacare de preaviz in data de 04.07.2016 dar sa isi faca efectul cu 01.07.2016 (vezi toată discuția)
Somaj dupa 7 luni de contributie, dar dupa cfp special Cezara_Voina Cezara_Voina Buna ziua! as vrea sa aflu si eu daca as putea beneficia de somaj in conditiile in care am stat cateva luni in concediu fara plata dupa CIC de 11 luni , iar ... (vezi toată discuția)
Administrator societate comerciala-angajat cu contract de munca ramo1305 ramo1305 Buna ziua, un angajat pe postul de administrator societate comerciala poate beneficia de indemnizatie de somaj? Daca da, cum se procedeaza pentru a ... (vezi toată discuția)