Buna ziua,
Din data de 23 noiembrie 2012 ma aflu in concediu medical ca urmare a unui accident suferit la locul de munca, accident care insa nu a fost raportat la ITM de catre firma la care sunt angajata datorita faptului ca nu aveam semnata fisa de protectie a muncii iar seful punctului de lucru nu a vrut sa-si asume raspunderea.(despre acest aspect am aflat dupa vreo doua luni de la producerea evenimentului, fiind prea tarziu pentru a mai face ceva).
In urma accidentului am suferit o interventie chirurgicala cu introducerea unei proteze in membrul inferior drept, costurile fiind suportate in totalitate de catre mine (proteza medicamentatie).
In acest interval de timp am intrat in comisia medicala de evaluare a capacitatii de munca si mi-au fost acordate cele 183 de zile prevazute de lege (mentionez faptul ca in ultimile 12 luni am mai beneficiat de alte doua concedii medicale pentru alte afectiuni). Dupa toata acesta perioada nu am reusit sa ma recuperez fizic, drept pentru care comisia de evaluare locala a inaintat un dosar catre comisia nationala cerand prelungirea duratei de CM cu 90 de zile, aceasta din urma aproband doar 60. La sfarsitul lunii iunie expira acest din urma CM insa eu tot nu sunt recuperata, medicul specialist spunand ca voi mai avea nevoie cel putin inca 90 de zile.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare pentru prelungirea concediului medical, in conditiile in care cei de la comisia locala mi-au sugerat sa-mi intocmesc dosar de pensionare temporara, lucru ce nu este in avantajul meu pentru ca nu vreau sa-mi pierd locul de munca.
Va multumesc!
Legea prevede ca se propune pensionarea dupa depasirea extensiei de 90 de zile.
Daca e posibil, ati putea cere pensionare de invaliditate gr.III, cu posibilitatea de a lucra 4 ore/zi. Asa v-ati putea mentine locul de munca, iar dupa recuperarea capacitatii de munca, reveniti la 8 ore/zi si vi se anuleaza pensia de invaliditate.
Puteti vorbi cu medicul in acest sens si cu angajatorul, sa va mentina cu CIM de 4 ore/zi dupa pensionare.
Multa sanatate!
OUG nr. 158/2005: ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
ART. 14
(1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
ART. 15
În cazul în care medicul expert al asigurãrilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã se face pânã la sfârşitul lunii urmãtoare celei în care s-a emis avizul, fãrã a se depãşi durata maximã de acordare a concediului, prevãzutã de art. 14 alin. (4).
Concediu medical
BuruianaC
Buna ziua as dori sa aflu un raspuns sigur la o problema personala , in aceasta vara am suportat o interventie chirurgicala protezare sold, sunt in concediu ... (vezi toată discuția)