avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie prin adaugare grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie prin adaugare grupa de munca

Tatal meu a iesit la pensie in 1986. Acuim am descoperit ca activitatea desfasurata timp de peste 20 ani (1960 - 1986) - Director Statiune Mecanizare a Agriculturii - se incadreaza in grupa a II-a de munca conform Ordinului 50/1990anexa 2, pozitia 178, completat cu prevederile scrisorii 155/MB/31.03.1998 a MMPS.
Se mai pot face demersuri acum pentru recalcularea pensiei avand in vedere incadrarea in grupa aII-a de munca in proportie de maxim 80% din timpul efectiv lucrat, sau este tardiva procedura?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:21, 3 Iunie 2013
H.G.257/2011

Art. 126
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se intelege creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.


Daca obtineti o astfel de adeverinta se va aplica:

Legea 263/2010



ART. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3)se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal incorect inscris in adeverinta de grupa a ii a de munca anla2 anla2 Va rog sa imi spuneti ce articol de lege este invocat incorect in urmatoarea adeverinta de confirmare a gr a II a si care ar fi forma corecta ? Deasemenea ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de muncă andreescugeorgeta andreescugeorgeta Ing.agronom, șef de fermă,1981-2015, pensionar acum fără gr. a II-a, conform Ord. 50/1990, pct.3,anexa 2, poz.182, alin. b , scrisoarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori sa ma ajutati intr-o situatie care ma priveste ... Dana Stamatin Dana Stamatin Buna ziua, As dori sa ma ajutati intr-o situatie care ma priveste in legatura cu un dosar de pensie pentru limita de varsta si la care Casa de pensii Neamt nu ... (vezi toată discuția)