BiancaTudose a scris:
angajatorul m-a obligat sa imi dau demisia spunandu-mi ca doar asa imi va plati salariu pentru lunile ulterioare.
...o conditie care nu are niciun temei legal, insa numai in cazul incetari c.i.m. se compensaeaza in bani zilele de concediu de odihna neefectuate de catre salariat (art. 146 alin. (4) codul muncii), chiar si asa nu este necesara demisia, intrucat angajatorul v-ar fi putut acorda aceste zile de concediu in natura, in caz contract ati fi putut actiona in judecata pentru neplata acestora (in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale - art. 253 codul muncii), insa fara sa va dati demisia.
Deasemenea, angajatorul nu va mai poate platii drepturile salariale ulterior demisiei intrucat raporturile de munca au incetat prin demisie.
Mariralu a scris:
V-ati dat demisia si ati renuntat la drepturile dvs. , banuiesc ca nu ati stipulat pe undeva pe demisie ca nu ati primit salariul .
...orice tranzactie care urmareste renuntarea la un drept stabilit prin lege este lovita de nulitate absoluta (art. 38 codul muncii) . Chiar daca salariata a scris pe undeva ca renunta la drepturile salariale ce ii sunt cuvenite, acel document este lovit de nulitate, nu mai zic de o notificare din partea angajatorului cu privire la neacordarea acestor drepturi.
Pentru neacordarea drepturilor salariale se promoveaza o actiune in instanta in termen de 3 ani de la data la care aceste drepturi erau datorate (art. 268 alin. (1) lit. (c) codul muncii).
Plata salariului este reglementata de art. 166-171 codul muncii.
Deasemenea, puteti sesiza ITM-ul cu privire la faptul ca angajatorul nu v-a platit salariile pe lunile respective.
Semnarea statului de plata nu se traduce intotdeauna cu plata reala a drepturilor salariale. Este doar o metoda, o masinatiune a angajatorului, de a insela salariatul la plecarea din firma a acestuia cand salariatul este pus sa semneze statul de plata insa fara ca angajatorul sa-i mai vireze si bani in contul bancar. Daca plata acestor drepturi se face de fel prin virament bancar (stabilita prin regulament interm act aditional la c.i.m., alte notificari din partea angajatorului in timpul efectuarii c.i.m.), trebuie indeplinita si conditia acestui virament, astfel instanta va putea admite o eventuala contestatie din partea salaritului in cazul in care angajatorul nu a efectuat si acest virament bancar, chiar daca va aduce ca proba in fata instanteti semnarea statului de plata de catre angajat.