avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salariu

Buna ziua!
Am lucrat la o societate comerciala iar din luna ianuarie 2013 si pana in aprilie 2013 nu am mai primit salariu. I-am cerut insistent angajatorului sa-mi plateasca salariu insa fara rezultat. Ulterior, angajatorul m-a obligat sa imi dau demisia spunandu-mi ca doar asa imi va plati salariu pentru lunile ulterioare. Acum eu lucrez la alta societate. Pot face ceva ca sa-mi recuperez salariile respective? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BiancaTudose , utilizator 16:08, 5 Iunie 2013
V-ati dat demisia si ati renuntat la drepturile dvs. , banuiesc ca nu ati stipulat pe undeva pe demisie ca nu ati primit salariul .
Trebuia sa anuntati in scris ITM-ul pt. neplata salariilor. Actionat in judecata angajatorul.
Poate veti primi un sfat mai bun de la un avocat, dar nu e deloc corect ca nu v-ati aparat drepturile.
In perioada ianuarie - aprilie trebuia sa faceti tot ce e posibil in scris pentru a va primi salariul, aici ma refer la scrisoare cu confirmare de primire catre angajator, sesizari catre ITM.
Sigur si la ITM poate nu se actioneaza prompt, dar in acea perioada puteati trimite 20 de sesizari.
Sper sa mai puteti cere ceva, dar doar apeland la lege, ma gandesc ca totusi angajatorul nu ar fi putut face dovada cu stat de plata semnat ca v-ati primit salariul si poate asta ar conta, desi dvs. aveti contract incetat cu angajatorul ....
BiancaTudose a scris:

angajatorul m-a obligat sa imi dau demisia spunandu-mi ca doar asa imi va plati salariu pentru lunile ulterioare.


...o conditie care nu are niciun temei legal, insa numai in cazul incetari c.i.m. se compensaeaza in bani zilele de concediu de odihna neefectuate de catre salariat (art. 146 alin. (4) codul muncii), chiar si asa nu este necesara demisia, intrucat angajatorul v-ar fi putut acorda aceste zile de concediu in natura, in caz contract ati fi putut actiona in judecata pentru neplata acestora (in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale - art. 253 codul muncii), insa fara sa va dati demisia.
Deasemenea, angajatorul nu va mai poate platii drepturile salariale ulterior demisiei intrucat raporturile de munca au incetat prin demisie.


Mariralu a scris:

V-ati dat demisia si ati renuntat la drepturile dvs. , banuiesc ca nu ati stipulat pe undeva pe demisie ca nu ati primit salariul .


...orice tranzactie care urmareste renuntarea la un drept stabilit prin lege este lovita de nulitate absoluta (art. 38 codul muncii) . Chiar daca salariata a scris pe undeva ca renunta la drepturile salariale ce ii sunt cuvenite, acel document este lovit de nulitate, nu mai zic de o notificare din partea angajatorului cu privire la neacordarea acestor drepturi.
Pentru neacordarea drepturilor salariale se promoveaza o actiune in instanta in termen de 3 ani de la data la care aceste drepturi erau datorate (art. 268 alin. (1) lit. (c) codul muncii).
Plata salariului este reglementata de art. 166-171 codul muncii.
Deasemenea, puteti sesiza ITM-ul cu privire la faptul ca angajatorul nu v-a platit salariile pe lunile respective.
Semnarea statului de plata nu se traduce intotdeauna cu plata reala a drepturilor salariale. Este doar o metoda, o masinatiune a angajatorului, de a insela salariatul la plecarea din firma a acestuia cand salariatul este pus sa semneze statul de plata insa fara ca angajatorul sa-i mai vireze si bani in contul bancar. Daca plata acestor drepturi se face de fel prin virament bancar (stabilita prin regulament interm act aditional la c.i.m., alte notificari din partea angajatorului in timpul efectuarii c.i.m.), trebuie indeplinita si conditia acestui virament, astfel instanta va putea admite o eventuala contestatie din partea salaritului in cazul in care angajatorul nu a efectuat si acest virament bancar, chiar daca va aduce ca proba in fata instanteti semnarea statului de plata de catre angajat.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
codulmuncii, utilizator
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Neplata salariului constituie motiv de a demisiona fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun. Prin urmare, chiar daca lege nu impune motivarea demisiei, salariatul poate mentiona motivul pentru care demisioneaza fara preaviz.
1. Sesizati ITM-ul local. Acesta va efectua un control la firma respectiva, care va trebui sa faca dovada platii salariului catre dvs, de obicei prin stat de plata semnat de dvs sau prin virament bancar in contul de salarii. Ma refer aici la suma prevazuta in statul de plata. Daca primeati "in mana" un salariu mai mare decat cel inscris in statul de salarii, diferenta nu o mai puteti recupera.
2.introduceti o cerere de chemare in judecata la Tribunal, Sectia litigii de munca. Cererea se va judeca in regim de urgenta. Conf art 272 CM sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.

Deci in ambele cazuri, angajatorul trebuie sa faca dovada platii salariului catre dvs.
Multumesc de raspunsuri. Insa, fac cateva precizari. Eu nu mai sunt angajata la respectiva societate, deci nu mai exista raporturi de munca intre mine si angajator, iar in cazul unei actiuni in pretentii, mai este competent tribunalul? Actiunea privind obligarea la drepturi salariale se poate face doar daca mai exista raporturi de munca?
O alta precizare: euvnu primeam salariu prin virament bancar ci in mana. Nu am semnat nimic, niciun stat de plata sau altceva...pentru lunile in care nu mi s-a platit salariu...Acum, daca nu mai sunt rap de munca, pot sa fac act priv obligarea la plata drepturilir salariale? Si sa fue scutita de plata taxei de timbru? Iar sarcina probei, ii mai incumba fostului angajator?

Alte discuții în legătură

Salariu neplatit Catalinar Catalinar Am lucrat la o firma timp de 1an si o luna, avand contract de munca pe durata nedeterminata pe perioada de 4 ore (ca sa-i fie mai usor patronului). In contract ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in cazul in care un ... Goia Mihai Goia Mihai Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in cazul in care un angajator nu a incheiat contract de munca si nu mi-a platit salariul? (vezi toată discuția)
Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)