avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit

Am lucrat la o firma timp de 1an si o luna, avand contract de munca pe durata nedeterminata pe perioada de 4 ore (ca sa-i fie mai usor patronului). In contract aveam salariul minim pe economie dar cu patronul m-am inteles sa primesc alta suma. In tot anul am primit sporadic salariul pe aproximativ 9 luni. Mi-am dat demisia si am ramas cu salariul neplatit pe 5 luni. L-am sunat pe patron care spune ca o sa imi dea salariul cand o sa incaseze bani. A trecut o luna si deocamdata nu am primit nimic. Mentionez ca eu mi-am dat demisia in luna noiembrie a anului curent si am lasat state de plata nesemnate din luna iulie. Cum ar trebui sa procedez sa-mi recuperez macar salariul care era trecut pe stat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:22, 4 Decembrie 2013
Angajatorul poate dovedii plata salariului catre angajati si prin alte modalitati, in afara de semnarea statelor de plata, spre exemplu: prin virament bancar. Chiar daca statele de plata nu au fost semnate de catre salariat, insa acesta a primit banii prin virament bancar, atunci obligatia angajatorului de a platii salariile a fost indeplinita.

Daca nu v-ati primit drepturile salariale aveti posibilitatea:
- formularea unei cereri catre angajator cum ca sa va dea salariile la care aveti dreptul pe lunile respective
- formularea unei reclamatii la ITM pentru neplata salariilor
- promovarii in instanta a unei actiuni privind neefectuarea platii drepturilor salariale de catre angajator, dar numai dupa indeplinirea procedurii de participare la sedinta de informare privind avantajele medierii (art. 1-2 din legea medierii 192/2006)
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună, lucrez la o firma de 1 an și jumătate timp în care ... Vuvulina Vuvulina Bună, lucrez la o firma de 1 an și jumătate timp în care primeam bonuri de masa de la patron. Patronul Refuza sa îmi dea bonurile pe luna lui august ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite pentru munca prestata in strainatate Alex_koko Alex_koko Am lucrat in franta timp de 10 luni , ne mintea ca avem contracte de munca , in toata aceasta perioada nu am primit banii , ne mintea ca nu ii face virament ... (vezi toată discuția)
Plata salariului barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa imi primesc ultimul salariu(lichidarea) de la fostul meu loc de munca prin banca? Datorita faptului ... (vezi toată discuția)