avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii neplatite pentru munca prestata in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii neplatite pentru munca prestata in strainatate

Am lucrat in franta timp de 10 luni , ne mintea ca avem contracte de munca , in toata aceasta perioada nu am primit banii , ne mintea ca nu ii face virament bancar patronul decat cand o sa terminam lucrarea , dar din potriva banii sau bagat pe fiecare luna , eram folositi ca sclavii..... Se poate sa ne mai primim aceii banii sau sa facem plangere catre politie persoanei care ne dus acolo , sa nu mai fac la altii oamenii cea ce ne-a facut noua.
Ne puteti indrauma care ce trebuie sa face
Va Multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:36, 31 Octombrie 2013
Daca angajatorul este roman, adresati-va ITM-ului local, iar daca nu se rezolva problema, chiar Inspectiei Muncii Bucuresti. Ei vor face un control la societate si vor verifica daca aveti CIM inregistrate in Revisal, daca s-au achitat drepturile salariale.
Daca angajatorul este strain, si ati plecat in strainatate printr-o firma de plasare de forta de munca, atunci va adresati tot ITM-ului, dar si Politiei sau chiar Protect consumatorului.
Cu ce angajator ati semnat c.i.m., strain sau din tara?
Contractul lam semnat cu angazatorul roman , dar din cate am inteles , este o firma fantoma , noi avem aproape 3 luni de cand am venit in tara , acolo am fost folositii si de angazatorul roman si de cel francez exact ca niste sclavii , amenintatii ca daca o sa plecam nu o sa ajungem pana la vapor si tot asa , angajatorul francez a facut acele viramente bancare cu salarile noastre , dar noi nu le-am primit , suntem mai multii baietii in aceasta stare, chiar daca nu o sa mai putem sa ne scoatem aceii banii , am spus ca macar sa ii facem ceva sa nu poate sa mai faca asa ceva si la alte persoane.
Va Multumim
Art.166 C.mun. :
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
..
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Da , dar problema este alta , noi am semnat niste contracte de munca pe o firma fantoma , din cate am inteles , in februarie am avut niste controale pe santier , angajatorul din tara a trebuit sa vina in tara sa faca o alta firma , ne-a spus ca ne-a facut contracte de munca pe care le-a semnat el , aceasta este problema ca nu stim daca avem acele contracte de munca valabile pentru perioada respectiva
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Intarzierea salariului - contract cu detasare in franta dandimofte dandimofte buna ziua , va rog sa-mi spuneti unde ma pot adresa pt recuperarea salariului de la o firma interim romaneasca , am semnat un contract de 2 luni cu detasare in ... (vezi toată discuția)
Cui ii pasa ca 52 muncitori detasati in strainatate, au acelasi salariu, minim pe economie si salariu in tara este platit doar pe hartie? ca se pare ca itm-ul nu are nimic de comentat ContSters298087 ContSters298087 Buna ziua! Cine ma poate ajuta, va rog, indrumandu-ma, unde sa ma adresez pentru urmatoarea problema? O societate care trimite muncitori in strainatate, ... (vezi toată discuția)
Demisie fara salariu restant platit danielabalan_69 danielabalan_69 am lucrat la un fastfood un an de zile pe cartea de munca sunt cu 4 ore dar eu am lucratde la 8 la 17 adica 9 ore in loc de 4 avand doi asociati unul a plecat ... (vezi toată discuția)