avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cui ii pasa ca 52 muncitori detasati in strainatate, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cui ii pasa ca 52 muncitori detasati in strainatate, au acelasi salariu, minim pe economie si salariu in tara este platit doar pe hartie? Ca se pare ca ITM-ul nu are nimic de comentat

Buna ziua!

Cine ma poate ajuta, va rog, indrumandu-ma, unde sa ma adresez pentru urmatoarea problema?
O societate care trimite muncitori in strainatate, imediat dupa angajare, fara o zi de lucru in Romania, le plateste diurna, dar sal. in lei, in tara, (care este min pe economie pentru toti angajatii, peste 50) este doar pe statele de plata, cu mentiunea virament in banca,dar acest virament in ;lei nu este facut, insa ITM-ul nu verifica decat statul de plata, nu ii pasa daca viramentul este facut, ca nu este de competenta lor.

Cui trebuie sa ma adresez sa verifice si aceste viramente, pentru ca eu am extras de cont in lei, unde nu apare viramentul de pe statul de plata, dar nu ma asculta nimeni!!!

Cui ii pasa ca decizia de incetare a contractului, notificarea si alte hartii ref. la incetarea contractului meu, nu-mi poarta semnatura, pt. ca nu mi-au fost comunicate> Ca ITM-ului nu-i pasa decat ca angajatorul le detine!
Stie cineva cine verifica ce controleaza ITM-ul? Cine verifica mai departe daca aceste viramente s-au facut( eu stiu ca nu sunt facute si oricine verifica acest conturi, poate vedea,) dar cine are aceasta autoritate? Cui ii pasa in tara asta ca aceste sal in lei intra in buzunarul angajatorului?? Nu are importanta pentru nimeni ca voit toti angajatii au sal. min pe economie ca sa nu se achite taxe mai mari? ITM -ul zice ca nu exista criterii de ierarhizare si ca este permis, chiar asa??

Multumesc oricui ma poate indruma si sfatui, unde sa ma adresez si cine poate indrepta aceste lucruri, desi pare ca nimanui nu-i pasa.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:17, 8 August 2013
Solicitati firmei, in scris, sa va puna la dispozitie, copie dupa ordinul de plata, prin care au fost virate salariile dvs. lunare, in banca.
Puteti deschide actiune in instanta pentru neplata efectiva a salariului.
Puteti deschide actiune in instanta pentru necomunicarea sub semnatura dvs. (fals in acte) unor documente emise de catre firma, pe numele dvs. (decizii, incetare CIM, etc.) si sa solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize grafologice.
Inspectia muncii controleaza activitatea inspectoratelor teritoriale de munca. Trebuie sa stiti ca ITM nu are competenta sa verifice daca in banca au fost virate efectiv sume de bani (verifica doar existenta unui document de plata emis de catre firma) si nici daca semnatura pe anumite documente apartine persoanei vizate.
In privinta salariului minim pe economie, dvs. ati semnat un CIM, in care se precizeaza aceasta suma, deci ati fost de acord.
Pe perioada de detasare in strainatate, firma trebuie sa va plateasca: diurna in valuta, sa plateasca cazarea si transportul din Romania in tara respectiva si retur, transportul in strainatate la si de la locul de cazare-locul de munca/ postul de lucru. Dupa caz, firma poate asigura servirea mesei contra cost. Sunt elemente care trebuie sa fie cuprinse in CIM. In legatura cu prevederi din CIM, neconforme, puteti sesiza ITM.
@ mari35

1. Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
In cazul platii prin virament bancar, dovada platii se face cu extrasul de cont / ordinul de plata.

2. Decizia de incetare a c.i.m. nu trebuie sa poarte semnatura dvs. O astfel de decizia trebuie comunicata salariatului in cauza. Nu in toate situatiile Codul Muncii prevede modul de comunicare a deciziei de incetare a c.i.m.

3. Coeficientii se aplica numai daca sunt prevazuti in ccm aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.
Incepand cu 01.01.2011, nu mai exista CCMN care sa oblige angajatorii la aplicarea unor coeficienti de ierarhizare in lipsa unor ccm-uri aplicabile acestora.
Multumesc tuturor pentru ajutor. Ideea este ca eu stiu ca nu am primit nici un leu in cont, am extrasele decont. Stiu ca si alti angajati ca mine nu au semnat statele deplata pt ca sunt plecati din tara din ziua semnarii contractului, stiu ca ITM nu verifica conturile si nici nu-i pasa daca e semnataura muncitorului pe statul de plata sau e un fals, nimanui nu-i pasa ca acei muncitori nu aveau cum sa semneze statele de plata fiind plecati din ziua semnarii contractului, pentru ca ei nu lucreaza o zi in Romania.
Intrebarea mea este cine se ocupa ca aceste nereguli sa fie sanctionate, daca nu sunt de competenta ITM-ului? Cine verifica ca viramentul banilor nu a fost efectuat, desi asa se mentioneaza? Muncitorii intreaba administratorul firmei de sal. in lei in tara si li se inchide tel dupa ce sunt informati ca nu exista asa ceva, au dreptul doar la diurna!!!
Stiu ca aproape toate societatile trec sal. min pe economie pe contracte, este o practica generala, dar nu se sesizeaza nimeni, ca 50-100 muncitori au acelasi sal. cand este evident de ce au doar sal min??
Stiu ca in instanta imi rezolv problema, insa doream sa stiu daca cineva poate sanctiona societatea pentru aceste nereguli.

Desi nu e firma de plasare sau de recrutare, are cod CAEN 4222, nici macar 3011 totusi face constructii navale in strainatate iar muncitorii au contract de munca doar in Romania si lucreaza din prima zi a contractului numai in strainatate, cate 5-6-9 luni!!
Nici asta nu o poate sanctiona nimeni???

Multumesc mult tuturor, cred ca ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea ca este Romania si merge oricum, iar legea are prea multe portite!
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei demisii fara preaviz (art. 81 alin.8 Codul muncii - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca).
Art.40 (2) C.mun. - Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
:) Multumesc frumos! ITM -ul a facut control si a gasit statele de plata semnate( nu conteaza de cine pt ca nu este datoria ITM-ului sa constate veridicitate semnaturii), la mine scrie ca mi-a fost virat sal in banca, in febr. martie si aprilie, dar in realitate nu am primit nici un leu,pana in mai cand mi s-a facut un virament in euro (???) cu mentiunea lichidare!!!iar restul nu este de competenta ITM-ului!
Sa inteleg ca nu este nimeni competent in tara asta sa puna la punct niste nereguli??
Stiu de tribunal, dar pare fara sens, deoarece in Romania pare ca se moare cu dreptatea in mana, fiecare declinandu-si competenta iar in final lucrurile merg ca la noi :(
O zi buna va doresc!!

Alte discuții în legătură

munca strainatate vasilemarcel1 vasilemarcel1 sint angajat de 2 ani ,am fost detasat de 2 ori in strainatate,nu am primit decit bani in timpul ce am muncit acolo, ,sint 8 luni decind astept sa plec dar ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite pentru munca prestata in strainatate Alex_koko Alex_koko Am lucrat in franta timp de 10 luni , ne mintea ca avem contracte de munca , in toata aceasta perioada nu am primit banii , ne mintea ca nu ii face virament ... (vezi toată discuția)
Demisie ursu44 ursu44 Am lucrat timp de doi ani in Belgia pentru un patron Roman,aveam in tara salariu de 1150 Ron si in Belgia diurna de 33 Euro pe zi dar norml diurna era de ... (vezi toată discuția)