avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariului

Buna ziua

As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa imi primesc ultimul salariu(lichidarea) de la fostul meu loc de munca prin banca? Datorita faptului ca nu am respectat preavizul, din motive bine intemeiate, este f posibil ca acesta sa nu vrea sa imi plateasca ultimul salariu . Pina acum, banii mi s-au platit cash, nu prin banca. Dar nici nu am semnat ceva in acest sens, cum ca pe tot parcursul colaborarii voi primi salariul exclusiv in aceasta maniera.
Ma gandeam sa trimit o solicitare in scris, prin posta cu confirmare de primire, prin care cer plata ultimului salariu prin banca.
In cazul in care nu imi voi primi banii prin banca, conform cererii mele, pot sa fac reclamatie la ITM?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 28 Iulie 2014
Potrivit art.166 alin.2 C.mun., plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.

Asadar, plata prin card nu este obligatorie.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc.

Inteleg ca plata salariului prin virament bancar nu este obligatorie , insa este obligatorie. Daca eu de exemplu, nu ma pot deplasa sa ridic personal salariul,din varii motive( poate sunt bolnava la pat, n-am cu cine lasa copilul, lucrez si n-am cum sa ajung in timp util la fostul loc de munca, am plecat din tara, sunt in concediu si lista poate continua), si la cererea mea solicit plata salariului prin banca, iar angajatorul refuza sa imi vireze banii prin banca, ce este de facut?? In contract nu se specifica nici ca este obligatoriu sa mi-i dea cash dar nici ca refuza sa ii plateasca prin banca.

De fapt, pe mine ma intreseaza, daca acest patron refuza sa imi vireze banii in cont,in urma unei cereri exprese, ce solutie am? ITM-ul(in cazul in care ii voi face reclamatie) imi va lua in calcul cererea de a mi se plati drepturile in cont? Sau va zice ca sunt obligata sa merg la sediul firmei sa ii ridic personal? Multumesc
Nu vi se va lua niciodata in consideratie cererea dvs, atata timp cat legea nu prevede obligativitatea platii salariului prin card.

Vi se va da raspuns exact ce prevede Codul Muncii.

art.166 C.mun.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunere banca de catre angajator pentru plata salariului RuxandraLuc RuxandraLuc Buna ziua, Angajatorul doreste sa imi impuna o anumita banca pentru plata salariului, in conditiile in care sunt angajata de peste 4 ani aici. Voalat mi s-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale PaladeSimona PaladeSimona Buna ziua. Am de recuperat de la o anumita firma la care am lucrat cu CIM ultimul salariu+co neefectuat. Acesti bani trebuia sa-i primesc de acum 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Carduri salariu obligatorii, legalitate impunere de catre angajator moisacul moisacul Este obligatoriu ca societatea angajatoare sa ma oblige sa-mi fac card de salariu la o banca comerciala, altfel nu vor sa-mi de banii pe salariu cash. Care ... (vezi toată discuția)